Доповідна записка щодо підготовки концепції реформування механізмів фінансування соціальних послуг (2012)

Стратегія реформування системи надання соціальних послуг, схвалена Кабінетом Міністрів 8 серпня 2012 р., передбачає низку інноваційних рішень в системі управління та фінансування соціальних послуг, в тому числі переорієнтацію надання послуг з принципу утримання наявної інфраструктури на принципи конкурентного і рівноправного ринку для широкого спектру потенційних надавачів і запровадження інтегрованої моделі замовлення послуг. Перехід на надання соціальних послуг на засадах бюджетного замовлення потребуватиме низки змін у бюджетному законодавстві і модифікації підходів в плануванні відповідних фінансових потоків. Характер цих змін в Урядовій Стратегії реформування системи надання соціальних послуг було визначено рамково, в той час як детальний план заходів і відповідні фінансові розрахунки для їх реалізації повинні бути розроблені додатково.

Для забезпечення стабільної і ефективної фінансової платформи для майбутньої реформи соціальних послуг, а також з метою уникнення ризиків її проведення (таких як неналежне використання кадрового ресурсу, негативний вплив на окремі місцеві бюджети, слабкі системи контролю якості послуг при переході на нову систему тощо) пропонується розробка Концепції реформування механізмів фінансування соціальних послуг в Україні.

Ця доповідна записка Міністерству фінансів України та Міністерству соціальної політики України містить пропозиції щодо розробки такої Концепції, перелік пропонованих наступних кроків, ризиків, необхідних розрахунків, які потрібно буде здійснити, та план консультацій з основними учасниками реформи.

 

 

Документи по темі