Застосування показників питомої вартості послуг в розробці та запровадженні соціальної політики: аналіз ситуації та деякі пропозиції щодо плану дій (аналітична записка) (2007)

Протягом останніх років, в процесі реформування соціальної політики в Україні все частіше згадується важливість побудови ефективних систем фінансування послуг. При цьому, у багатьох дискусіях в цій сфері піднімається необхідність розрахунку і використання показників питомої вартості послуг (unit cost assessment). Зокрема, потреба в такому обрахунку згадується у зв’язку з такими проблемами, як запровадження державного замовлення на надання соціальних послуг, диверсифікація мережі соціальних служб, збільшення ролі надання альтернативних послуг та послуг в громаді та оптимізація процесу бюджетного планування на всіх рівнях.

Задача цієї аналітичної записки – систематизація матеріалів і формулювання пропозицій щодо єдиної концепції та плану дій. На основі українських матеріалів та міжнародного досвіду, у цій записці робиться спроба чітко і практично визначити: роль показників питомої вартості послуг на всіх етапах здійснення соціальної політики; основні принципи та методи здійснення розрахунку цих показників; пропозиції щодо наступних кроків для запровадження цього інструменту в Україні.

Автор: Юрій Джигир

 

 

Документи по темі