Дослідження державних видатків на соціальне забезпечення в країнах Східної Азії та Океанії [Жов 2011 - Чер 2012]

UNICEF EAPRO Main contractor ukr

Мета проекту

Це дослідження було замовлене в ході підготовки до зустрічі високого рівня між ЮНІСЕФ та Міністрами фінансів країн Асоціації держав Північно-Східної Азії (ASEAN).

Метою дослідження було надати для обговорення на зустрічі фактичний матеріал і рекомендації щодо бюджетного фінансування програм соціального забезпечення (як на центральному, так і на суб-націальних рівнях) в країнах регіону і можливостей збільшення рівності і ефективності в розподілі бюджетних коштів в цій сфері, особливо в часині програм, що стосуються сім’ї та дітей.

Обсяг робіт

В ході цього дослідження було здійснено аналіз відкритих до публічного доступу даних щодо бюджетних видатків в сфері соціального забезпечення в розрізі країн регіону, а також детальний огляд літератури щодо цього питання.

Цей аналіз дозволив описати основні тенденції в фінансуванні цих програм протягом останніх десятиріч, в тому числі з точки зору впливу регіональних та глобальних економічних криз протягом цих років, а також основні підходи в розподілі бюджетних коштів на ці програми. В дослідженні було проаналізовано основні слабкості в політиці фінансування соціального забезпечення, а також приклади прогресивних регіональних програм, і сформульовано відповідні рекомендації до уваги Міністрів фінансів країн ASEAN.

Крім аналізу на регіональному рівні, було також здійснено два поглиблених дослідження на рівні окремих країн: В’єтнаму та Філіппін (особливо з точки зору аналізу окремих аспектів децентралізованого надання соціальних послуг та ефективності бюджетного вирівнювання в цій сфері).