Українська система вищого фінансового нагляду: світовий контекст і перспективи розвитку (2010)

З весни 2009 року ФІСКО надає підтримку Вестмінстерській Фундації за Демократію (WFD) в роботі над посиленням парламентського фінансового нагляду в Україні на основі досвіду Національної ревізійної служби Великої Британії (NAO).

Звертання саме до британського досвіду в цій сфері виявилось непростим вибором для розробки тренінгу, враховуючи виражену специфіку британської системи зовнішнього аудиту. По суті, саме британський підхід є класичним взірцем Вестмінстерської системи фінансового нагляду, заснованим відповідно на Вестмінстерській моделі парламентаризму та на традиціях спільного права, які значно відрізняються від інститутів цивільного права.

Однак протиставлення з класичним британським взірцем дозволило започаткувати принципову дискусію про походження та фактори розвитку систем парламентського фінансового нагляду, і зокрема – про місце та перспективи української системи в глобальному контексті.

Представляємо Вашій увазі опорну аналітичну записку, що підсумовує початковий порівняльний аналіз факторів розвитку Вестмінстерської та Наполеонівської систем фінансового контролю, їх зв'язок з традиціями цивільного, спільного та ісламського права та відповідних етико-правових традицій.

Автори: Катерина Майнзюк, Юрій Джигир

 

 

Документи по темі