Результати виконання консолідованого бюджету України за січень - грудень 2011 р. (2012)

Основні акценти:

- Консолідований бюджет України залишався набагато краще збалансованим протягом 2011 року, в порівнянні з попередніми роками, і був виконаний з дефіцитом близько 1.79% ВВП (нижче від запланованого рівня і нижче від рівня 2010 року). Однак, цей поліпшений результат не включає дефіцитів НАК Нафтогаз (1.6% ВВП) і Пенсійного фонду (1.1% ВВП), які входять до маяків, узгоджених з МВФ, і які було виконано з перевищенням узгоджених параметрів.

- Протягом 2011 року, уряд балансував зведений бюджет шляхом значного збільшення податкового навантаження і переорієнтування структури доходів в бік податку на прибуток підприємств і ПДВ, в той час як видатки залишились майже незмінними в порівнянні з попереднім роком.

- Мобілізація доходів в 2011 році була досягнута на фоні зростання ПДВ за сприятливих умов міжнародної торгівлі, які почали змінюватись наприкінці року і ймовірно продовжать погіршуватись в 2012 р.

- Консолідовані доходи в 2011 р. було зібрано майже рівно у запланованому обсязі (на 0.23% більше від плану) і на значно вищому рівні, ніж попереднього року (зростання становило 17.6% з урахуванням інфляції).

- Видатки консолідованого бюджету 2011 р. було виконано на рівні 93.5% від плану. Зростання в порівнянні з 2010 роком становило лише 2.3%, з урахуванням інфляції.

- Фінансування соціального захисту і соціального забезпечення скоротилось в реальному вимірі, однак це скорочення зафіксовано в зв’язку з порівнянням зі стрибкоподібним підвищенням видатків на цю сферу у травні та червні 2010 р. Функції, інтенсивні на капітальні вкладення, було профінансовано на найнижчому рівні (хоча вони і зросли в порівнянні з 2010 р., коли вони фінансувались у вкрай малих обсягах). Решта бюджетних програм було профінансовано приблизно на рівні попередніх років (з урахуванням інфляції), хоча при цьому Освіта і Охорона здоров’я зросли в порівнянні з 2010 роком набагато повільніше ніж видатки на Громадський порядок, Безпеку, Судову владу і Оборону.

 

 

Документи по темі