Огляд основних рекомендацій міжнародних донорів у галузі управління публічними фінансами в Україні (2010)

Цей огляд коротко описує історію міжнародної допомоги уряду України у сфері державних фінансів, а також основні тези, які виникли за цей час серед технічних рекомендацій для реформ. Огляд був замовлений представництвом ЮНІСЕФ в Україні для зміцнення його програм підвищення ефективності державного фінансування захисту прав дитини.

У матеріалі наведено аналіз ключових факторів у структурі архітектури донорської допомоги в Україні, які вплинули на характер міжнародних технічних рекомендацій, таких як надання Україні статусу країни з середнім рівнем доходів на душу населення, Евроінтеграційні процеси, а також глобальна економічна криза 2008-2009 років.

В огляді зауважується, що останнім часом позиції міжнародних донорів щодо управління публічними фінансами в Україні наближуються до спільної стурбованості через фундаментальні проблеми в організації процесу прийняття рішень і державного врядування. Фіскальне напруження, що виникло у зв’язку із економічною кризою, посилило гостроту і єдність цієї позиції, а також нагальність рекомендацій щодо негайного відтворення макро-фіскальної рівноваги, розширення податкової бази, усунення квазі-фіскальних дефіцитів в пенсійній системі та енергетичному секторі. Звіт також зауважує, що донорська спільнота дедалі частіше звертає увагу на те, що іншою потужною реальною перешкодою до запровадження в Україні бюджетування, орієнтованого на результат, є відсутність чіткого і прозорого розподілу відповідальності за виконання державних функцій між рівнями влади.

 

 

Документи по темі