Фіскальна децентралізація і ризики для державної єдності в Україні (2010)

Переважна більшість політичних діячів в Україні погоджується з економічними аргументами на користь децентралізованого надання послуг і міцніших місцевих бюджетів. Однак фактичні дії всіх партій на рівні центральної політики (при наявності доступу до неї) свідчать про їх підозри щодо ризиків політичної регіоналізації областей. Цей підозрюваний ризик полягає у, нібито, загрозі національної єдності у випадку надання регіональній владі достатньої бюджетної автономії для реалізації їх (гіпотетичних) відцентрових устремлінь.

Ми висуваємо гіпотезу, що схильність до такої оцінки ризиків базується на принципово хибному аналізі державної стійкості. В побудові державної політики в Україні, аналіз балансу відцентрових та доцентрових векторів рідко спирається на залучення об’єктивних даних; більше того, цей аналіз підміняється інтуїтивними висновками міфологічного походження. В результаті ключові гравці схильні до надмірного скепсису щодо стійкості системи, що спонукає порочне коло централізуючої державної політики, яке в свою чергу посилює наявні відцентрові тенденції і справджує ризики дезінтеграції.

Для перевірки цих гіпотез, ми пропонуємо розпочати доказове дослідження стійкості системи стосунків між рівнями влади в Україні (за підтримки LGI/OSI).

Автори: Катерина Майнзюк, Юрій Джигир

 

 

Документи по темі