Використання досвіду країн Західної Європи в сфері боротьби з маніпуляціями в системі оподаткування доданої вартості (2005)

Практичний досвід всіх країн, що використовують ПДВ, свідчить що наявність можливості відшкодування в поєднанні зі звільненням від ПДВ операцій експорту роблять цей податок вразливим до можливості змови між платниками податку, яка дозволяє одночасно уникати сплати податкових зобов’язань та отримувати відшкодування несплаченого податку із бюджету.

В цій статті аналізується спорідненість у схемах зловживання системою ПДВ між Україною та країнами Європейського Союзу та можливості використання європейського досвіду у боротьбі із ними. З іншого боку, стаття аналізує специфіку «європейської моделі», що не включає цінових маніпуляцій, а ґрунтується на змові платників податку з двох чи декількох країн членів ЄС, задіяних у експортно-імпортних операціях, з використанням фірм-одноднівок (що отримала назву «каруселі»). У статті також описано основні підходи до боротьби з таким шахрайством, як на рівні регуляторної політики Європейської Комісії, так і у вигляді власних законодавчих ініціатив окремих країн Євросоюзу.

Автори: Юрій Джигир, Катерина Майнзюк

 

 

Документи по темі