Методи податкового прогнозування і оцінки: огляд теоретичних принципів та міжнародного досвіду для розробки рекомендацій щодо оптимізації діючої системи податкового прогнозування Республіки Казахстан (2009)

Цей звіт описує попередні результати дослідження міжнародного досвіду в частині шляхів оптимізації діючої методології податкового прогнозування, проведеного за запитом Департаменту податкової політики Міністерства економіки Республіки Казахстан в грудні 2009 р.

Звіт складений з урахуванням запиту на таку інформацію про міжнародний досвід, яка була б практично корисною і не надмірно відірваною від реальних можливостей (як приклад було наведено Російську Федерацію, а також інші країни з перехідною економікою), але яка в той же час відповідала б зростаючим потребам Департаменту і його фактичним інтересом до найсучаснішого досвіду в податковому прогнозуванні, зокрема до проблем організації процесу прогнозування, обміну даними, співвіднесення макроекономічного прогнозування з фіскальним.

У дослідженні пропонується короткий огляд всього спектру міжнародного досвіду зі значним акцентом на країнах ОЕСР. У той же час, звіт містить ряд практичних прикладів методик податкового прогнозування. Однак їх мета полягає, перш за все, в практичній демонстрації особливостей прогнозування в різних системах, ніж у наданні конкретних рецептів, готових до застосування.

Основний висновок дослідження полягає в тому, що сучасне податкове прогнозування - це комплексний процес, який не може бути трансплантований в жодну країну в якості окремої моделі без паралельної роботи над передачею належних технічних знань, навичок та обчислювальних технологій.

 

 

Документи по темі