Управління державними фінансами з точки зору захисту прав дитини: спостереження щодо ситуації станом на кінець Травня 2010 р. (2010)

Протягом квітня-грудня 2010, ФІСКО надаватиме постійну технічну підтримку представництву ЮНІСЕФ в Україні у сфері управління державними фінансами. Мета цієї співпраці – допомогти ЮНІСЕФ сприяти більш ефективному перерозподілу ресурсів для зміцнення добробуту дітей і захисту їхніх прав.

Однією з частин цієї роботи буде надання ЮНІСЕФ щомісячних звітів про основні події та процеси в сфері державних фінансів в Україні. Цей документ є другим щомісячним звітом, що описує період січня-травня 2010 року.

Звіт зауважує активність уряду у винесенні проблем захисту дитини на рівень ключових програмних документів. Однак він також піднімає низку тривог, пов’язаних з відсутністю конкретних зрушень в цьому напрямку протягом травня. Навпаки, більшість змін, внесених до податкового законодавства 20 травня Законом №2275-VІ протирічать задекларованим цілям, оскільки вони спрямовані на штучне розширення податкової бази і адміністративне вирішення фіскальної кризи, створюючи ризики для найменш захищених категорій населення і для економічного зростання в цілому. Крім того, звіт зауважує, що єдиними витратними статтями, які значимо виросли в травні в порівнянні з 2009 роком у реальному вимірі, були оборона та державне управління, в той час як капітальні інвестиції було зменшено майже на 72%.

 

 

Документи по темі