Управління державними фінансами з точки зору захисту прав дитини: спостереження щодо ситуації станом на кінець червня 2010 р. (2010)

Протягом квітня-грудня 2010, ФІСКО надаватиме постійну технічну підтримку представництву ЮНІСЕФ в Україні у сфері управління державними фінансами. Мета цієї співпраці – допомогти ЮНІСЕФ сприяти більш ефективному перерозподілу ресурсів для зміцнення добробуту дітей і захисту їхніх прав.

Однією з частин цієї роботи буде надання ЮНІСЕФ щомісячних звітів про основні події та процеси в сфері державних фінансів в Україні. Цей документ є третім щомісячним звітом, що описує період січня-червня 2010 року.

В цьому випуску ми звертаємо увагу на те, що попри ознаки економічного зростання в останні місяці, доходи бюджетів всіх рівнів продовжують скорочуватись. Зростаюча частка цих коштів спрямовується на фінансування пенсійних виплат (сягнувши 43% місячних видатків консолідованого бюджету у травні) та обслуговування державного боргу. З іншого боку, фінансування інших статей видатків починає скорочуватись, відбиваючись, зокрема, в зростаючій заборгованості з зарплат в бюджетній сфері. Звіт зауважує, що оприлюдненим в червні планам щодо економічних реформ наразі бракує практичної операціоналізації і, в деяких аспектах, достатнього масштабу для усунення існуючих викривлень. Водночас, реальні кроки з прийняття податкових змін викликають занепокоєння з точки зору ризиків для економічного розвитку країни та для прозорості та підзвітності державної політики.

 

 

Документи по темі