Управління державними фінансами з точки зору захисту прав дитини: спостереження щодо ситуації станом на кінець жовтня 2010 р. (2010)

Основні акценти:

- Аналіз змін у показниках річного плану в звітах Державного Казначейства, який свідчить що протягом останніх місяців показники річного плану доходів, які фігурують у звітах, було знижено, видатків – підвищено, в результаті чого плановий показник річного дефіциту де факто збільшився від 5.14% в липні (на момент узгодження з МВФ) до 7.19% в вересні.
- Порівняння фактичних доходів за січень-вересень 2010 р. з розрахованим нами прогнозом на цей період, який свідчить, що загальні доходи консолідованого бюджету були майже на 4% нижчими від графіку, враховуючи значне недовиконання більшості податків. Найбільше відставання від плану надалі спостерігається в ПДВ, доходи від якого були на 13.42% нижчими від прогнозу на період.
- Огляд нещодавніх спроб уряду знизити обсяг заборгованості з відшкодування ПДВ у відповідності до липневих домовленостей із МВФ.
- Порівняння фактичних видатків за січень-вересень 2010 з аналогічним періодом попереднього року з урахуванням інфляції, який свідчить що реальні видатки продовжують зростати за рахунок збільшення соціальних статей, в той час як інвестиційно-ємні програми залишаються набагато меншими, ніж у 2009 р. Примітно, що в вересні-жовтні уряд також прийняв рішення про реструктуризацію заборгованості за платежами до пенсійного фонду підприємств стратегічного значення та вугледобувних підприємств.
- Огляд ключових ініціатив у фіскальній політиці, зокрема запровадження нової непрямої субсидії для НАК «Нафтогаз» та планів подальших змін в законі про державні закупівлі, включно з виведенням з-під дії закону закупівель до Аграрного фонду та Держрезерву.

 

 

Документи по темі