Декілька міркувань щодо вибору між специфічним та адвалорним режимом оподаткування тютюнових виробів (2003)

Цей нарис було створено як міркування у відповідь на статтю п. С.Следзя, “Не європейський, а російсько-філіпінський: Україна збирається експериментувати з тютюновими акцизами”, опубліковану у тижневику Дзеркало Тижня (№ 15 (440), 2003, http://www.zn.ua/2000/2675/38304/), в якій обговорювались можливі наслідки запровадження в Україні елементів адвалорного акцизного оподаткування тютюнових виробів.

Нарис аналізує низку неоднозначних питань, пов’язаних з реформуванням акцизного законодавства, зокрема його вплив на рівень соціальної дискримінації, політекономію законодавчих рішень з точки зору наслідків для компаній-виробників, стимули до споживання низькоякісної тютюнової продукції, проблеми адміністрування різних типів ставок та захист державних надходжень від інфляції.

Наведені міркування пропонують висновок, що враховуючи складність цієї теми і її критичність для багатьох зацікавлених сторін, демонізація одного із варіантів реформи, у даному випадку – запровадження змішаної системи ставок, є необґрунтованою і небезпечною.

Автори: Юрій Джигир, Катерина Майнзюк

 

 

Документи по темі