08.11.2011 rbc.ua Аніщенко: В Україні в 2015 р. розпочнеться впровадження страхової медицини В Україні в 2015 р. розпочнеться впровадження страхової медицини. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко під час зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації, повідомляє прес-служба уряду.

'Сподіваюся, що наступного року буде прийнятий закон про загальнодержавне обов'язкове медичне страхування, і, після проведення реформування в галузі, в 2015 р. в Україні почне впроваджуватися страхова медицина', - сказав Олександр Аніщенко.

За його словами, МОЗ працює над впровадженням страхової медицини, але для того щоб провести структурні перетворення в галузі, підготувати систему охорони здоров'я до роботи в нових економічних умовах, розробити стандарти і протоколи лікування, потрібен час. 'Ця робота не припиняється, але завдання дуже складні, проблеми накопичувалися роками, і щоб їх вирішити потрібні значні зусилля, - зазначив міністр. - Сьогодні є розуміння необхідності перетворень, є політична воля і підтримка з боку уряду і Президента. У пілотних регіонах відпрацьовується модель оновленої системи надання медичної допомоги, яка б була здатна ефективно працювати в нових умовах'.

Голова Комітету з охорони здоров'я Європейської бізнес асоціації Андрій Стогній підкреслив, що одним з необхідних кроків для збільшення довіри до системи охорони здоров'я України, зменшення фінансового тягаря пацієнтів, поліпшення доступності лікарських засобів і т.д., є введення в Україні обов'язкового медичного страхування, а також оновлення стандартів лікування. Андрій Стогній зазначив, що Європейська бізнес асоціація підтримує ті перетворення, що сьогодні відбуваються в системі охорони здоров'я України, і готова донести європейський досвід з цього питання.

Нагадаємо, 27 вересня Аніщенко заявляв, що Україна до 2016 р. завершить перехід до страхової медицини. Міністр додав, що процес реформування в галузі вже стартував. 'Прийнято Верховною радою два закони, що регулюють роботу системи охорони здоров'я в нинішній ситуації. Один з них дає зелене світло експерименту у Вінницькій, Донецькій, Дніпропетровській областях та Києві', - продовжив він. За словами Аніщенка, до кінця року в пілотних регіонах відбудеться поділ видів медичної допомоги. Будуть створені Центри первинної медико-санітарної допомоги з новим фінансуванням. Він висловив сподівання, що цього року парламент прийме закон про створення служби екстреної медицини і в 2013 р. відповідні центри запрацюють у регіонах.

'У 2014 р. нам треба буде виконати найскладніше завдання: створення госпітальних округів, заснованих на принципі єдиного медичного простору, що дозволить розширити межі надання медичної допомоги', - продовжив Аніщенко. За його словами, принцип єдиного медичного простору передбачає, що машина швидкої допомоги виїжджає на виклик не відповідно до територіальним принципом розподілу, а з найближчої підстанції або тимчасового пункту базування.

МОЗ наголошує на розвитку первинної допомоги, оскільки саме вона необхідна 80% населення. Він також додав, що в пілотних регіонах планується впровадити нову систему оплати праці лікарів, коли їм будуть доплачувати за кількість пацієнтів та якість наданої допомоги.

Раніше в Нью-Йорку, Президент України Віктор Янукович заявив, що реформування системи охорони здоров'я в Україні буде передбачати впровадження ефективної страхової медицини. Глава держави підкреслив, що програма реформ в системі охорони здоров'я України розрахована на багато років, а в ході реалізації реформи повинні прийматися найбільш ефективні рішення, що забезпечать хороший кінцевий результат. Президент також зазначив, що в системі медицини, як і в інших сферах життєдіяльності, буде застосовуватися приватно-державне партнерство.

Зазначимо, що в липні міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко в інтерв'ю газеті «Дзеркало тижня» повідомив, що закон про соціальне медичне страхування планується подати до Верховної Ради наступного року. Тоді він зазначив, що система охорони здоров'я ще не готова до впровадження страхової медицини.

У липні Міністерство охорони здоров'я України передало до Кабміну два проекти законів щодо реформи системи охорони здоров'я: про основи діяльності лікувальних закладів і про створення єдиної державної екстреної медслужби.

Нагадаємо, Верховна Рада України 7 липня прийняла в другому читанні і в цілому урядові зміни до основ законодавства України про охорону здоров'я, якими пропонується чіткий розподіл медичної допомоги за видами - екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (високоспеціалізована), і введення на законодавчому рівні поняття паліативної допомоги, що надається пацієнтам на останніх стадіях невиліковних захворювань і включає комплекс заходів, спрямованих на полегшення їх фізичних та емоційних страждань.

16 червня ВР прийняла за основу цей законопроект. 

Аналітичні матеріали по темі