10.11.2011 FINANCE.UA Катеринчук: У новому бюджеті закладено скасування пільг

У державному бюджеті на 2012 рік, прийнятому в першому читанні, закладено скасування пільг для кількох категорій громадян, підкреслює народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук.

'Незважаючи на те, що Верховна рада під тиском протестувальників і опозиції відклала голосування щодо закону ('Про гарантії держави щодо виконання судових рішень'), в бюджеті, прийнятому в першому читанні, фактично, всі ці пільги вже скасовані', - заявив Катеринчук на прес-конференції в Харкові в четвер.

'Цей бюджет виглядає як спосіб утримування громадян в положенні безмовних і на все згодних людей. Безпрецедентна цифра, що з'явилася в бюджеті на 2012 рік: 16 мільярдів гривень - на утримання міліції, прокуратури та чиновників. Для порівнянні: на всі категорії пільговиків залишили в бюджеті лише 13 мільярдів гривень. Як вони будуть розподілятися? Кабмін пропонує, щоб це не робила Верховна рада у вигляді закону, а він робив це сам в ручному режимі. Тобто, ті, хто вийдуть або поб'ються з міліцією під стінами парламенту чи Кабміну, з тими будуть розмовляти і їм щось залишать. Тих, хто не зможе вийти - будуть просто оббирати', - додав він.

Депутат зазначив також, що має намір звернутися до Конституційного суду, щоб довести, що права на соціальні пільги, як і розмір пільг, повинні визначатися виключно законом.

'У нас уже готове конституційне подання. Гадаю, що наступного тижня почнемо збирати підписи, нам необхідно 45 підписів народних депутатів. Швидше за все, підписантами будуть Катеринчук, Гриценко, Кириленко. Вважаю, що представники не тільки НУ-НС, але і БЮТ поставлять свої підписи і це подання піде до Конституційного суду', - сказав Катеринчук.

Як повідомлялося, законопроект № 9127 'Про гарантії держави щодо виконання судових рішень' передбачає, що порядок надання пільг встановлюється Кабінетом міністрів України. Цей законопроект викликав низку акцій протесту чорнобильських та інших громадських організацій по всій Україні, тому що, на їхню думку, прийняття закону призведе до фактичного звуження аж до скасування соціальних пільг 16 категорій громадян.

Аналітичні матеріали по темі