11.11.2011 rbc.ua Тігіпко: Тарифи на газ для населення не підвищуватимуть, у разі вдалого завершення переговорів з РФ Тарифи на газ для населення України не будуть підвищуватися, у разі вдалого завершення переговорів з РФ. Про це в ефірі телеканалу 'Інтер' заявив віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

'У нас залишився один пункт - це тарифи і поки ми перервали свою роботу з місією, ми закінчуємо свою роботу з Росією і сподіваємося, що переговори цього місяця будуть завершені. Якщо вдало, тобто, ціни будуть знижені для України, я на це дуже сподіваюся, то у нас буде тема з МВФ, щоб ми все-таки не піднімали тарифи. Я сподіваюся, що це може досягти успіху', - сказав Тігіпко.

Крім того, він зазначив, що місія МВФ поводила себе в Україні 'досить жостко, йшла розмова, що в будь-якій ситуації тарифи повинні підніматися і там є цілий ряд аргументацій чому, але ми маємо перш за все... МВФ контролює дефіцит бюджету 'Нафтогазу' і ми намагалися довести свою ідею, що в рамках цього дефіциту ми самі вправі розпоряджатися цінами населення, теплокомуненерго або промисловості. Якщо ціна буде знижена істотно, то я вважаю, що промисловість могла б ще деякий час субсидіювати наше населення, особливо напередодні важкої економічної ситуації, що наближається'.

Сьогодні Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) провела обговорення питання про аналіз виконання Україною програми в рамках угоди stand-by з винятковим доступом до фінансування, укладеного в 2008 р.

Нагадаємо, про те, що МВФ в переговорах з Україною наполягав на одномоментному підвищенні тарифів на газ для населення на 30% і для теплокомуненерго на 60%, 7 листопада писало видання 'Комерсант-Україна' з посиланням на джерело, знайоме з ходом переговорів.

У вересні глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр оголосив перелік вимог, виконання яких необхідне для отримання Україною нового траншу. Серед них - проведення пенсійної реформи, корекція тарифів на газ для населення і теплокомуненерго, пошук коштів для покриття дефіциту НАК 'Нафтогаз України'. Ще однією умовою фонду, виконаною ще в червні, було скасування обов'язкового викупу Нацбанком облігацій в капіталі банків.

Нагадаємо, 25 жовтня ц.р. місія МВФ прибула в Україну і приступила до вивчення виконання раніше погодженої програми співробітництва. 31 жовтня ц.р. керівник місії європейського департаменту МВФ в Україні Танос Арванітіс під час зустрічі з міністром фінансів Федором Ярошенко заявив, що мета приїзду місії МВФ - скорегувати економічну політику України відповідно до викликів часу.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров у свою чергу повідомив, що уряд виходить з тієї позиції, що вдасться знайти порозуміння з МВФ і не підвищувати тарифи на газ і теплову енергію для населення.

Зазначимо, джерело, близьке до переговорів, повідомило агентству Reuters, що переговори місії МВФ з українською владою не увінчаються домовленістю про відновлення фінансової допомоги країні.

3 листопада місія МВФ достроково покинула Київ. Ніяких домовленостей сторони не уклали.

Національний банк України (НБУ) пізніше опублікував заяву, в якій говориться, що НБУ сподівається, що найближчим часом МВФ спільно з Кабінетом міністрів України вирішить всі питання в рамках укладеного меморандуму, що дозволить отримати наступний транш. Згідно з повідомленням, отримання траншу МВФ 'вкрай необхідне для просування України по шляху реформ'.

Азаров 4 листопада повідомив, що Україна і МВФ домовилися про корекцію програми співпраці на 2012 р. 'Керівництво МВФ з розумінням підходить до вирішення тих проблем, що стоять перед Україною. І ми домовилися про те, що після завершення переговорів з Росією про ціну газу та інші питання, ми почнемо тісну співпрацю з місією МВФ по корекції програми співпраці на 2012 р.', - повідомив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, ключовою кредитор України в липні 2010 р. схвалив програму співробітництва stand-by на загальну суму понад 15,5 млрд дол і в 2011 р. і був готовий щоквартально виділяти Києву за 1,5 млрд дол для підтримки реформ.

Одразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол.. Рішення про виділення другого траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 р.

Тігіпко у вересні 2011 р. сказав, що відсутність фінансової підтримки МВФ позбавляє Україну також можливості отримати кредити Світового банку та інших міжнародних фінансових організацій, необхідні в умовах недоступності зовнішніх позик через волатильність міжнародних ринків капіталу.

Нагадаємо, вчора міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що Україна та Росія проводять технічне оформлення нових газових домовленостей. 4 листопада віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв повідомив під час 'години запитань' до уряду у Верховній Раді України, що переговори з Росією про ціну на газ завершаться до кінця місяця. Крім того він заявив, що ціна на газ для України буде значно нижчою, ніж та, що діє зараз.

2 листопада ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що ціна російського газу для України без урахування 'харківської знижки' - 546 дол за 1 тис. куб. м. 26 жовтня Азаров заявив, що Україна і Росія близькі до компромісу з газового договору. Нагадаємо, НАК 'Нафтогаз України' перерахувала ВАТ 'Газпром' близько 1 млрд дол за постачання природного газу в жовтні. В цілому, за даними прем'єр-міністра України Миколи Азарова, Україна за 9 міс. 2011 сплатила близько 70 млрд грн за газ.

Аналітичні матеріали по темі