16.11.2011 FINANCE.UA Тігіпко пообіцяв знайти гроші в Пенсійний фонд

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко перерахував можливі способи і джерела поповнення Пенсійного фонду України, при цьому, не включаючи Кіпр до переліку класичних офшорних зон, які планується обкладати податками.

Про це політик повідомив в ефірі 5 каналу, передає Українська Правда.

'На наступному тижні я опублікую на сайті закон щодо класичних офшорних зон. Де ми жорстко покажемо механізми, які практично запечатають, що називається, ці зони, і всі операції з ними, будуть обкладатися податком у тих же розмірах, що і всі інші операції з Україною', - розповів він.

'Туди не потраплять деякі контори Швейцарії, туди не потрапить Кіпр, туди не потрапить, скажімо, той же Люксембург', - уточнив віце-прем'єр.

'Кіпр - країна Європейського Союзу і ми не можемо поставитися так дуже жорстко до неї, на жаль. Але є ще близько 30 офшорних зон. І там, за нашими розрахунками, десь під 2 мільярди ми можемо знайти', - заявив Тігіпко.

Він уточнив, що кошти від оподаткування 'офшорних зон, пропонує направляти до Пенсійного фонду'.

Як відомо, найбільше інвестицій з України було направлено в офшорний Кіпр - 6,353 мільярди доларів або 92,6% від загального обсягу.

До Пенсійного фонду віце-прем'єр пропонує також направляти податок на розкіш .

'Ми дійсно запропонували обкладати багато чого. І автомобілі, і дорогі мотоцикли, і літаки, вертольоти, дорогий одяг, дорогі годинники, квартири, землю тощо. Але зробили це, поки, щоб почати тему. Місяць ми це будемо обговорювати', - уточнив Тігіпко.

''Нам не вистачає 6 мільярдів 600 мільйонів. Де взяти? Перерозподілом у когось забрати? Неможливо. Навантажувати малий і середній бізнес? Теж не можна. Нам потрібно шукати інші резерви', - додав він.

'За цим законом ми близько 800 мільйонів, з оподаткування багатих, знаходимо. Ще близько двох мільярдів знайдемо з оподаткування офшорних зон. Ось такими рішеннями, гадаю, що ми знайдемо ті гроші, які нам потрібні', - уточнив віце-прем'єр.

Аналітичні матеріали по темі