22.11.2011 FINANCE.UA По пенсію в офшор

У розпорядженні Комерсант-Україна опинилася урядова презентація проекту змін до закону 'Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування', в якому пропонується з 1 січня 2012 року ввести новий збір з операцій з офшорними юрисдикціями. Раніше про цю ініціативу заявляв віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Збір у розмірі 15% від бази оподаткування буде введений на п'ять років. Під адміністрування підпадатимуть операції з перерахування коштів на користь нерезидента, зареєстрованого в офшорній зоні, або на рахунки, відкриті на такій території, а також в рамках виконання зобов'язань перед іноземним суб'єктом. Крім того, митні органи зможуть заборонити експорт товарів або послуг в офшори, який здійснюється без пред'явлення документа, що підтверджує оплату збору. Контроль за виконанням закону будуть здійснювати також банки - без факту сплати податку фінустанови не зможуть здійснювати перерахування коштів на офшорні території. 'Збір буде сплачуватися до перерахування коштів за кордон, при безгрошовій формі - під час виконання зобов'язань', - йдеться в презентації.

За словами співрозмовника в уряді, резиденту доведеться мати постійний запас коштів, щоб ще до здійснення операцій мати можливість сплатити офшорний збір. 'У нас логіка така: оскільки бізнес має надприбутки, то сплатити 15% йому не складе труднощів. Ця норма не буде поширюватися на дивіденди, кредити, а лише на операції купівлі-продажу, переуступки прав або продаж боргів', - пояснює джерело. У презентації наголошується, що завдяки новому збору щорічно планується одержувати 1,15 млрд грн. Ці кошти будуть направлятися на погашення дефіциту Пенсійного фонду. В уряді не відкидають, що сума збору може зрости до 4 млрд грн за рахунок перегляду переліку офшорних зон, над чим зараз і працюють Мінфін і Мінекономрозвитку. Нагадаємо, останній раз список змінювався в лютому цього року. Зараз, за даними співрозмовника, він може поповнитися, зокрема, Ліхтенштейном і декількома кантонами Швейцарії. 'Кіпр, наприклад, який вже п'ять років займає перше місце за обсягом інвестицій в Україну та з України, ми внести не можемо. Не буде там і Люксембургу', - відзначає він.

Депутати сумніваються, що до кінця року уряд встигне подати законопроект у Верховну раду, а парламент - проголосувати за нього. Крім того, за словами народного депутата і радника президента Анатолія Кінаха (Партія регіонів), введення нового збору швидше за все не принесе очікуваного економічного ефекту. 'Разові фіскальні заходи не мають довгострокового впливу. І Кабмін повторює свою помилку, зроблену при підготовці пенсійної реформи, коли, зокрема, підвищили пенсійний вік, не провівши реформу ринку праці', - говорить Кінах. На його думку, необхідно створювати стимули для роботи бізнесу всередині України, щоб не було необхідності виводити капітал в країни з низьким рівнем податкового навантаження.

Експерти називають запропоновану ініціативу популізмом і черговою спробою наповнення бюджету. 'Про створення сприятливих умов вже ніхто не говорить. На рівень корупції та проблеми судової системи звертають менше уваги, ніж на наповнення бюджету. Акценти та пріоритети розставлені неправильно', - обурена виконавчий директор 'Європейської бізнес асоціації' Анна Дерев'янко. Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко упевнений, що поки держава буде вести нечесну гру з бізнесом, змінювати законодавство відомчими наказами, вільно трактувати закони, офшори як були, так і будуть популярні, незалежно від введення збору. 'Будуть реєструвати компанії на Кіпрі та в Люксембурзі', - говорить він. 'Бізнес гнучкий і пристосується до нових умов. Будуть переходити з однієї офшорної зони в іншу і мати на це всі законні підстави', - додає Дерев'янко.

Аналітичні матеріали по темі