24.11.2011 FINANCE.UA 'Офшорний' податок Пенсійному фонду не допоможе?

Ініціатива Кабінету міністрів України щодо введення 15%-го пенсійного збору з операцій з офшорами в тому вигляді, як її пропонує уряд, є показухою, вважає народний депутат від Комуністичної партії України Олександр Голуб.

За його словами, вона повинна продемонструвати суспільству, що нібито уряд починає боротьбу з несплатою податків олігархією і великим бізнесом. 'Схоже, що в уряді стали розуміти, що їх реформаторська активність наближає країну до бунту, що 'дерти' гроші зі злиденного населення вже немає сенсу. Пора вже й багатим щось віддавати в бюджет, а не тільки набивати свою калитку. Однак, напівзаходами ніколи не вдасться ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду', - заявив Голуб.

Він також нагадав, що Компартія закликала уряд вжити таких заходів ще кілька років тому. Більше того, нардеп звинуватив уряд у шахрайстві: за його словами, в проекті закону про введення пенсійного збору з операцій з офшорами відсутні Кіпр і Люксембург. Разом з тим, за даними Державної податкової служби, більше 90% інвестицій з України, а, фактично, неоподатковуваного капіталу, направляється на Кіпр. На 1 жовтня 2011 року з України було направлено на Кіпр 6,353 мільярда доларів або 92,6% від загального обсягу таких інвестицій. У той же час, в країни СНД через Україну було інвестовано 228,7 мільйона доларів (3,3%), в інші країни світу - 99,4 мільйона доларів (1,5%).

Голуб переконаний, що при такому підході, багаті, як не платили, так і не будуть платити податки. 'А найбільш кмітливі з них, поки уряд проведе ці законодавчі новації через Верховну раду, в оперативному порядку перереєстрували свої фірмочки в офшорні зони Кіпру та Люксембургу', - сказав він.

Комуніст закликав уряд при введенні цього податку забезпечити його дію на виведення всіх грошей з країни.

Нагадаємо, уряд пропонує внести зміни до закону 'Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування', якими з 1 січня 2012 року вводиться новий збір з операцій з офшорними юрисдикціями. Збір у розмірі 15% від бази оподаткування буде введений на п'ять років. Під адміністрування підпадатимуть операції з перерахування коштів на користь нерезидента, зареєстрованого в офшорній зоні, або на рахунки, відкриті на такій території, а також в рамках виконання зобов'язань перед іноземним суб'єктом.

Аналітичні матеріали по темі