01.12.2011 FINANCE.UA Що треба їсти, аби прожити на пенсію?

Уряд посадив пенсіонерів на примусову дієту. 440 гривень. Саме стільки на думку міністрів має вистачити непрацездатним на харчування протягом місяця. Економісти і дієтологи мають свої цифри.

Чи заробили пенсіонери на хліб з маслом? У Кабінеті міністрів порахували - особам, які втратили працездатність, вистачить на їжу 440 гривень 45 копійок на місяць. Фактичний прожитковий мінімум за жовтень для них склав майже 830 гривень.

Економісти обурюються: такі цифри Держкомстатистики взяв зі стелі.

Андрій Новак, економіст:

'Уряд підганяв показник прожиткового мінімуму, ставив його трошки нижчим по кожній категорії - по категорії мінімальної зарплати для працездатних і по категорії мінімуму трохи нижче мін. пенсії. Тобто немає деталізації, що входить в ті 440 гривень'.

Працездатних Кабмін вирішив нагодувати краще – кожному на їжу перепало по 590 гривень на місяць. Дієтологи опускають руки - кажуть навіть за вдвічі більші гроші людині на нормальну їжу не вистачить. Ні працездатній, ні інваліду.

Людмила Веспер, дієтолог:

'Якщо рахувати з точки зору поживності, то не вистачить ні 400, ні 800, ні 2 тисячі. Середньостатистична потреба десь близько 3 тис калорій, якщо виходити з того, що людина може за день з’їсти три батончики або три білі батони і заспокоїтись'.

Аналітичні матеріали по темі