02.12.2011 FINANCE.UA 'Липовим' матерям-одиначкам залишать допомогу, але перевіряти все одно будуть

Матерів-одиначок від сьогодні не позбавлятимуть допомоги від держави, якщо навіть ті живуть невідповідно до своїх достатків. У міністерстві соціальної політики нашим журналістам заявили: у пресі поширили неправдиву інформацію, що інспектори будуть ходити по сусідах і збирати інформацію про їхні заробітки. Але доходи претендентів на держдопомогу таки рахуватимуть.

Сусідів про статки не питатимуть. У Мінспоцполітики спростували інформацію, що інспектори ходитимуть будинками і випитуватимуть людей про доходи тих, хто мешкає поруч (відеорепортаж). Кажуть: закон не дозволяє такі методи. Водночас, осіб, які претендуватимуть на державну підтримку, проситимуть заповнити спеціальні анкети. Далі зроблять запит до податкової та перевірять прибутки. Якщо ж у квартирі є кондиціонер, телевізор, холодильник чи велосипед - не біда. Головне, аби не нові.

Василь Надрага, перший заступник Міністра праці та соціальної політики:

'Коли заходять і бачать, що людина живе в чотирикімнатній квартирі, вона цього року зробила євроремонт, вона повністю змінила побутову техніку, повністю, то безумовно виникає питання, якщо тобі потрібна допомога від держави, то на які кошти ти усе це робив'.

У міністерстві не приховують, аби повноцінно перевірити усіх охочих на соціальну допомогу, їм не вистачить працівників. Адже у кожному управлінні праці і соцзахисту лише по два інспектори. А претендентів на держпідтримку кілька мільйонів. Експерти ж кажуть, із запровадженням нових методів може зрости корупція.

Павло Розенко, експерт із соціальних питань:

'Як людина при заробітній платі 1200 гривень буде ходити і перевіряти достаток людини, очевидно якщо є суб’єктивний фактор, очевидно, що є і корупційний вплив на цю особу, і я не виключаю варіантів коли просто на ті чи інші предмети розкоші або багатства соціальний інспектор буде закривати очі'.

Цього року подібний експеримент уже проводили у чотирьох областях. Під час перевірок небідних людей виявляли лише у 4% випадків. Щоправда, соцвиплат їх не позбавили.

Аналітичні матеріали по темі