02.12.2011 FINANCE.UA У НПФ знизяться пенсії

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) оприлюднила проект змін до положення, що визначає методику оцінки вартості чистих активів (ВЧА) НПФ. Компанії, що управляють професійними, відкритими та корпоративними НПФ, будуть зобов'язані застосовувати знижувальні коефіцієнти до своїх проблемних активів. Акції, обіг яких призупинено більше року, будуть оцінені в 50% вартості, півтора року - 0%. Ця норма не торкнеться емітентів, що проходять реорганізацію. Облігації, оборот яких припинений, оцінять за останньою балансовою вартістю.

Знижуючий коефіцієнт буде використовуватися і при порушенні справи про банкрутство емітента цінних паперів, в які вклався НПФ. У перший місяць банкрутства до вкладених активів буде застосовуватися коефіцієнт 0,75, два місяці - 0,5, три - 0,25, понад цей термін - 0. У разі невиконання емітентом облігацій своїх зобов'язань (дефолт) більше місяця вартість вкладень у папери та дохід за ними скоротяться на 50%. У разі затримки з виплатами на три місяці - до нуля.

У НКЦПФР передбачили методику оцінки вкладень і в проблемні банки. У разі введення тимчасової адміністрації відсоткова прибутковість за такими вкладеннями не буде враховуватися, а кошти, розміщені на депозиті або поточному рахунку, в перші три місяці роботи адміністратора будуть оцінені з коефіцієнтом 0,9. Кожного наступного місяця коефіцієнт буде зменшуватися на 0,1. Аналогічну схему потрібно буде використовувати у разі невиконання банком своїх зобов'язань протягом місяця. Не будуть враховуватися 100% коштів, вкладених у банк, що ліквідується за рішенням Нацбанку. Така ж оцінка буде застосовуватися до інвестицій у банківські метали. Частки в товариствах з обмеженою відповідальністю, які збиткові останні два роки, будуть оцінені з дисконтом 25%, три роки - 50%, чотири і більше - 75%. Застосування коефіцієнта 0 не передбачено. При цьому НПФ зможе відновити будь-які активи, якщо компанія стане прибутковою, з банку виведуть тимчасову адміністрацію, а емітент перестануть банкрутувати.

Одночасно КУА будуть проводити щоденну, а не щомісячну, як зараз, оцінку ВЧА. 'Якщо учасник внесе гроші в кінці місяця, то, незважаючи на те, що його кошти працювали лише кілька останніх днів місяця, інвестиційний дохід пошириться на загальну суму активів та учасників за весь місяць незалежно від того, коли була внесена сума', - пояснила генеральний директор КУА-АПФ 'ВіЕйБі Пенсія' Світлана Савельєва.

Практично всі знижувальні коефіцієнти порівнянні з методикою розрахунку ВЧА інститутів спільного інвестування, яка запрацює з 1 січня 2012 року. За оцінками НКЦПФР, вартість активів таких фондів може впасти у два-три рази. Серйозного зниження ВЧА на ринку НПФ не очікується. 'Є ризик різкого падіння вартості активів, що, в першу чергу, відіб'ється на інвесторах. Тому цей процес повинен пройти плавно', - попереджає генеральний директор КУА 'Альтана Інвестмент Менеджмент' Євген Пшенічкін. За даними Нацкомфінпослуг, на 30 вересня активи 96 НПФ становили 1,3 млрд грн.

Директор АПФ 'Центр персоніфікованого обліку' Юрій Бурков стверджує, що з початком застосування методики активи НПФ впадуть незначно, оскільки в більшості випадків проблемні активи оцінювалися за бухгалтерськими правилами як 'безнадійні'. З ним не згоден директор департаменту НПФ Astrum Investment Management Олександр Ткач, на думку якого, після переоцінки активи можуть впасти на 10%, а у менш диверсифікованих фондів скорочення може скласти 20%. У цьому випадку Нацкомфінпослуг зобов'язана рекомендувати НПФ розглянути питання зміни керуючої компанії. 'Були випадки, коли невеликі фонди тримали всі активи на депозитах в Укрпромбанку', - говорить директор КУА 'Всесвіт' Ярослав Савченко. За його словами, при падінні ВЧА учасники таких фондів можуть піти в НПФ з жорсткішою диверсифікацією.

Аналітичні матеріали по темі