07.12.2011 УКРАЇНСЬКІ НОВИНИ Азаров доручив ПФ роз'яснити чорнобильцям, що їхнє життя в наступному році стане краще

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Пенсійному фонду забезпечити роз'яснення потерпілим у результаті аварії на Чорнобильській АЕС підвищення їм пенсійних виплат з 2012 року.

Таке доручення Азаров дав, відкриваючи засідання Кабміну.

'Я ставлю завдання Пенсійному фонду, органам соціального захисту зараз зосередитися на перегляді пенсій, на роз'ясненні людям, які пенсії вони будуть одержувати з 1 січня', - сказав він.

На думку прем'єра, низка чорнобильців, які продовжують акції протесту, може, чогось не зрозуміли або із чимсь не згодні.

Зокрема, зі слів Азарова, в одного із чорнобильців, що беруть участь в акції протесту в Донецьку, нинішній розмір пенсії становить 7 580 гривень, а з 1 січня вона підвищиться до 8 230 гривень.

'Я запитую, проти чого ця людина протестує?' - задався питанням прем'єр.

Він зазначив, що прийняте нещодавно рішення уряду про підвищення розміру пенсії чорнобильцям з 1 січня 2012 року було прийнято в результаті досягнення компромісу з більшістю чорнобильських організацій.

З його слів, відповідно до цього рішення, максимальна пенсія інваліду-ліквідатору аварії становитиме близько 8 тис. гривень, середня пенсія інваліду-ліквідатору 1 групи - 5,5 тис. гривень.

Азаров доручив віце-прем'єр-міністру, міністру соціальної політики Сергію Тігіпку продовжити діалог із чорнобильцями, які чогось не зрозуміли, або із чимсь не згодні.

Він підкреслив, що такий діалог буде продовжено, навіть якщо залишиться хоча б 1 незадоволений чорнобилець.

Як повідомляло агентство, Кабмін вважає за можливе підвищення пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС-інвалідам 1-ї групи до більш ніж 5 тис. гривень, а інвалідам 2-ї групи - до більш ніж 4,5 тис. гривень.

Раніше віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що уряд має намір збільшити середній розмір пенсії для інвалідів-ліквідаторів аварій на Чорнобильської АЕС в 2,3 рази з 1 815 гривень до 4 129 гривень в 2012 році.

22 листопада всеукраїнська громадська організація 'Союз Чорнобиль Україна' заявила, що вона домовилася з Кабміном щодо питання, пов'язаного із соціальними виплатами для чорнобильців.

Відповідно до домовленостей, у середньому більш ніж в 2 рази буде підвищено виплати категоріям населення, пов'язаним з аварією на ЧАЕС (сиротам, дітям-інвалідам), і пенсії евакуйованим із зони відчуження.

Незважаючи на це, чорнобильці продовжують акцію протесту з вимогою до держави виконати їхні соціальні гарантії.

Аналітичні матеріали по темі