08.12.2011 rbc.ua Тігіпко: Внаслідок прийняття Трудового кодексу фонд зарплати може зрости на 10% Для хоча б часткового відходу від зарплат в конвертах, необхідне прийняття Трудового кодексу, наслідком якого буде 10-відсоткове зростання зарплатного фонду. Таку думку в інтерв'ю РБК-Україна висловив віце-прем'єр міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

'Поки що нас стримує Трудовий кодекс. Спочатку Трудовий кодекс, потім - легалізація. Ефект, який може бути досягнутий, ми спостерігали в інших країнах, - вивільнення та легалізація до 20% фонду зарплати. Я б не був таким оптимістом, але близько 10% зростання фонду зарплати отримати реально', - відзначив він.

В кінці вересня ц.р. Сергій Тігіпко заявляв, що Кабмін відпрацював законопроекти щодо легалізації заробітної плати в країні.'Ми відпрацювали ці законопроекти, основні положення залишилися ті ж ... ми говоримо, в економіці будуть введені рівні гарантованої заробітної плати, де від керівника підприємства до самого нижчого за посадової особи буде встановлено рівень, нижче якого заробітна плата не може знизитися. Ми пропонуємо ввести посилення відповідальності за нелегальні робочі місця, за виплату заробітної плати в конвертах, причому ця відповідальність буде носити економічний характер, ніяких грат і т. д. ми не передбачаємо ', - сказав міністр. Також Тігіпко відзначив, що 'норми прописали, дуже важкі йдуть переговори з роботодавцями'.

Нагадаємо, 1 грубня ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що в Україні пора припинити практику виплати зарплати в конвертах.

Відповідаючи на питання, чи обговорювалося з роботодавцями питання припинення виплат зарплат у конвертах, Азаров зазначив: 'Я, по-перше, не натякнув, а прямо сказав, що пора припинити цю практику, що рано чи пізно ми наведемо порядок і в цій сфері. А взагалі я говорив не про поступки, а про ту спільну роботу, яку треба проводити бізнесу і державі, щоб створити умови для нормальної роботи'.

Микола Азаров підкреслив, що під час відвідин з'їзду Федерації роботодавців України, він вказав роботодавцям на перекіс у наповненні бюджету Пенсійного фонду. 'Ні на одному підприємстві зарплата не повинна виплачуватися в конвертах. За 10 місяців поточного року надходження до Пенсійного фонду склали приблизно 102 мільярди гривень. При цьому державні та комунальні підприємства, бюджетна сфера перерахували до пенсійного фонду 50,5 млрд., приватні підприємства - 51 млрд., але ж частка держави у ВВП становить всього 14%, в той час як частка приватного капіталу у ВВП - 86%. Виникає питання, а чого ж таке нееквівалентне перерахування?', - сказав прем'єр-міністр.

Раніше голова Пенсійного фонду України (ПФУ) Борис Зайчук на прес-конференції у Кабінеті міністрів України повідомив, що дефіцит бюджету ПФУ складе 31 млрд грн у 2011 р. 'За нашими розрахунками дефіцит складе 31 млрд грн відповідно до всіх виплат у 2011 р... При цьому за 9 місяців 44% всіх новопризначених пенсій - це пільговики по віку, з них 16% - по інвалідності...З 1 жовтня, як відомо, вступив в силу новий закон, який передбачає підвищення стажу ... В цілому цього року з урахуванням усіх підвищень ми виплатили 13,6 млрд грн', - сказав Зайчук.

За даними фонду, надходження до ПФУ за січень - жовтень 2011 р. виросли і склали 163 млрд 203,9 млн грн, що порівняно з відповідним періодом минулого року більше на 10 млрд 737,2 млн грн, або на 7%.

Раніше, 5 жовтня 2011 р., віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко заявив, що прогнозований дефіцит бюджету ПФУ 2011 р.: складе від 17,8 до 21 млрд грн.

Нагадаємо, в Україні, відповідно до закону України 'Про оплату праці' з 1 грудня підвищилася мінімальна зарплата до 1004 грн., а прожитковий мінімум - до 953 грн.

Зазначимо, за даними Державної служби статистики, заборгованість із виплати зарплати в Україні за 10 міс. 2011 р. становить 1 млрд 165 млн 338 грн. Цей показник зменшився на 9,2% в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Найбільша заборгованість - у сфері промисловості (697 млн 656 тис. грн) та у сфері операцій з нерухомим майном, оренди, інжинірингу та надання послуг підприємцям (138 млн 212 тис. грн), найменша - у сфері лісового господарства (1 млн 222 тис. грн) та у сфері культури та спорту, відпочинку та розваг (2 млн 941 тис. грн).

За регіонами найбільша заборгованість - у Донецькій (240 млн 328 тис. грн) та Харківській (146 млн 246 тис. грн) областях, найменша - у Чернівецькій (649 тис. грн) та Рівненській (2 млн 299 тис. грн) областях.

Аналітичні матеріали по темі