27.12.2011 FINANCE.UA Від яких пільг відмовилися депутати або Показова економія

Верховна Рада скасувала депутатські пільги! Як звучить! Але насправді все не так урочисто, адже є важливе уточнення: депутати скасували лише ті пільги, якими і так мало хто з них користувався.

Справді, ухвалений нещодавно у другому читанні закон про держбюджет на 2012 рік припиняє дію статті щодо виплати колишнім народним депутатам матеріальної допомоги в розмірі зарплати депутата, який працює, на період його працевлаштування і 50% зарплати в разі неможливості влаштуватися на роботу, виплати матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі двох місячних зарплат, виплати грошової допомоги в розмірі дванадцяти місячних відпускних окладів депутата, який працює, у разі виходу на пенсію.

Парламентарії також скасували норму, що дає право безкоштовного проїзду раз на рік у залізничному, водному, повітряному чи автомобільному транспорті депутатам-пенсіонерам, а також забезпечення їх транспортом для поїздок на лікування. Крім того, депутати скасували своє право на отримання одноразової грошової допомоги у триразовому розмірі місячної зарплати в разі дострокового припинення повноважень парламенту, на безкоштовний проїзд і провезення багажу до місця проживання нардепу та його сім’ї. Обранці відмовилися від права на безкоштовну парковку і провезення ручної поклажі. Їх також припинять забезпечувати оздоровчими путівками.

Одразу помітно, що більшість пільгових змін торкнеться депутатів минулих скликань, а не обранців, які нині засідають у парламенті.

За словами голови підкомітету з питань видатків бюджетного комітету Верховної Ради Павла Жебрівського, подібні кроки дозволять зекономити максимум 30 мільйонів гривень. І то лише на один рік. 'Безкоштовний проїзд депутатів в округи ніхто не скасовував, кортеж Литвина ніхто не скасовував, - констатує Жебрівський. - Основна сума, яку цього року виплачувати не будуть - це подвійна зарплата на оздоровлення, по 35 тисяч гривень кожному із 450 депутатів. Решта - копійки'.

За підрахунками, щороку один депутат обходиться українцям у майже вісімсот тисяч гривень. Це якщо скласти його зарплатню та пільги. Так на зарплатню одного народного обранця бюджет виділяє мінімум 210 тисяч гривень, на відрядження - понад 20 тисяч гривень. На утримання помічників - 200 тисяч гривень, відшкодування витрат на виконання депутатських повноважень - ще 200 тисяч гривень. У цьому році, як і у минулому, кожен із парламентаріїв мав 26 тисяч на квитки Україною, п’ять тисяч на телефон, п’ять тисяч на оплату виступів на телебаченні та радіо, ще майже чотири тисячі - на відрядження помічників, дві тисячі на утримання приміщень для прийому громадян, 1700 гривень - аби проходити VIP-залою в аеропорту та п’ять тисяч на путівки влітку.

Але депутати з провладної партії можуть тішити себе думками, що вже за тиждень спокійно спатимуть із почуттям виконаної обіцянки. Мовляв, обіцяли скасувати пільги - і скасували! Нагадаємо, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не так давно згадував про пільги для народних обранців, якими більшість народних обранців забули, коли користувалися, як то: безкоштовне паркування автомобілів, перевезення багажу, проїзд у громадському транспорті тощо.

Нині ж, відтермінувавши деякі пільги, депутати вирішили перенаправити вільні гроші на потреби чорнобильців, афганців тощо. Неважко підрахувати, скільки можуть отримати, наприклад, чорнобильці, якщо ці гроші поділити лише між ними. Так, за даними Міністерства праці, станом на 01.01.2011 року в Україні налічувалося 2 254 471 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, із них 260 807 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 498 409 - діти. Легкі математичні розрахунки дозволяють вивести цифру - трохи більше 13 гривень на одну людину. А ще ж є й інші категорії пільговиків...

Варто зазначити, що сьогодні депутатськими пільгами часто користується як влада, так і опозиція. Неодноразово журналісти були свідками, коли народні обранці реалізували своє право на користування VIP-залою. Про службовий транспорт годі й говорити! Майже всі 450 парламентаріїв не готові відмовитися від подібних привілеїв. Принаймні про це свідчать і їх дії при голосуванні за відповідні документи: наприклад, законопроект В’ячеслава та Івана Кириленків №1408 'Про внесення змін до Закону України 'Про статус народного депутата України' та деяких інших законів України (щодо обмеження пільг та дострокового припинення повноважень народного депутата України)'

Рада з 'успіхом' провалила, 'за' проголосували 28 народних депутатів з 428 присутніх у сесійному залі.

Але для політичних спекуляцій пільгова тема - суцільна благодать. За скасування депутатських привілеїв у різні часи виступали зокрема Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко. Останнім висловився у своєму блозі Віктор Балога: 'Щоб не струшувати задарма повітря і поберегти голос, депутатам для початку треба дружно зняти пільги із себе, далеко не бідних людей. Будь-хто, відкривши бюджет країни, побачить, що депутатство обходиться платникам податків у копієчку, і чималу. Ніде в нормальних країнах парламентарії не лікуються задурно у парламентських клініках, не відпочивають 'на шару' у добротних санаторіях і не пересуваються країною на безкоштовних літаках через оплачені не ними VIP-зали'.

Проте всі ці заяви не більше ніж вибірковий підхід. А він навряд чи буде успішним. Так само, як і тимчасова відмова від пільг та привілеїв. Зокрема від таких як першочергове право на поселення у готель - у будь-якому регіоні депутату мають давати окремий номер, або на позачергове отримання квитків на літаки, потяги, автобуси та навіть пароплави. Дрібничка, але приємна…

Давно точаться розмови і про позбавлення депутатів права на безоплатне житло. Водночас нещодавно Київська міська рада дала дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва службового житла народних депутатів. І де? У сквері за адресою вулиця Глибочицька, 79-97. І це відбувається навіть за умов, коли, відповідно до закону про бюджет, у 2012 році депутатам не виплачуватимуть одноразової грошової компенсації витрат на створення належних житлових умов. Тож подальшу схему припустити можна: отримання житла - поселення - приватизація (навіть незважаючи на те, що, за законом, житло має залишатися у державній власності).

Варто згадати, що занадто дорого державі обходяться не лише депутати, але й президент та уряд. Кабінет Міністрів своєю постановою збільшив на 6 млн. 109 тис. гривень обсяг видатків на обслуговування діяльності Президента, Адміністрації Президента та інших державних органів. Але, як твердять урядовці, це зроблено за рахунок переміщення коштів.

І ще деталь, яка характеризує, яким чином українські високопосадовці та народні депутати готові економити на собі заради народу: згадаймо закуплені для депутатів у цьому році 485 ноутбуків на 5,5 мільйонів гривень. Запланована економія - мільйон гривень… А може, використовувати папір було б все-таки економніше?..

Тетяна Катриченко

Аналітичні матеріали по темі