24.02.2012 FINANCE.UA Точка зору: Податок для бездітних не позначиться на фінансовому стані багатодітних сімей

Беручи до уваги сучасний стан речей, за якого 50% заробітної плати в країні громадяни отримують у “конвертах”, можна сказати, що дана реформа надто сильно не позначиться на фінансовому стані багатодітних сімей. Таку думку в коментарі висловив Андрій Багрий, юрист Київського офісу ЮФ 'Халас і Партнери'.

'Для забезпечених родин, які можуть собі дозволити виховання 3-4, або навіть 5 дітей, дані зміни не матимуть впливу на бюджет. Малозабезпечені багатодітні родини теж не будуть суттєво відчувати змін через те, що їхня заробітна плата не дозволяє забезпечувати дітей на належному рівні', - зазначив він.

Експерт зауважив, що значний відсоток опитуваної молоді не планує народжувати дітей в умовах сучасної ситуації в країні. Тому виходячи з мети даного Законопроекту (підвищення рівня народжуваності в країні), на думку експерта, варто звернути більшу увагу на молоді сім'ї, які виховують одну дитину, або ж лише планують дітей.

Нагадаємо, 23 лютого було зареєстровано Проект Закону “Про внесення змін до статті 167 Податкового кодексу України щодо перегляду ставки податку на доходи фізичних осіб” №10112. Парламентарії пропонують повернути податок на бездітних, що діяв в СРСР. Якщо до 30 років громадяни України не обзаведуться дітьми, вони будуть платити 17% податку на доходи фізичних осіб незалежно від рівня доходів. За наявності в сім'ї понад трьох дітей ставка податку складе 5-10%.

Аналітичні матеріали по темі