12.03.2012 FINANCE.UA Експерт: МВФ не зрозуміє соціальних ініціатив Януковича

Ігор Бураковський нагадав, що МВФ рекомендує всім країнам економію в тих чи інших вимірах.

Озвучені президентом України Віктором Януковичем обіцянки підвищити соціальні стандарти створять проблеми для співпраці України з Міжнародним валютним фондом, оскільки МВФ вимагає від країн-боржників дотримуватися режиму суворої економії. Про це заявив керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Як пише Дзеркало тижня, за словами економіста, в Україні при підвищенні тих чи інших соціальних стандартів, треба мати на увазі чотири основні моменти.

'Перший полягає в тому, що досвід української економіки, економічної політики підказує - просте підвищення тих чи інших соціальних стандартів, якщо це не пов'язано з іншими аспектами економічної та фінансової політики держави, як правило, призводить до традиційного відриву наших бажань від наших можливостей', - зазначив експерт.

Другий момент, на думку Бураковського, полягає в тому, що на сьогодні ще не реалізовані попередні обіцянки президента. 'Мова йде про жорсткий і дуже серйозний аудит і системи соціальної допомоги, і різних пільг, які безпосередньо виплачуються українському населенню. А без наявності конкретного бачення, що і де ми маємо на сьогоднішній день, в тому числі за джерелами фінансування, будь-які зміни, щонайменше, можуть мати лише короткостроковий ефект', - підкреслив він.

Крім того, як вважає експерт, якщо мова йде про соціальні пільги, то одночасно з цим ще потрібно вирішувати велику кількість інших завдань. 'Якщо ми, з одного боку, підвищуємо соціальні стандарти, а з іншого - залишаємо систему неефективного використання державних коштів (йдеться про державні закупівлі, інвестиції тощо - про все, що пов'язано з економічною діяльністю держави), то ясно, що ми (нехай і з благородних міркувань) створюємо додаткові проблеми для української економіки', - розповів Бураковський.

'Четвертий момент. Якщо ми так будемо рухатися й далі, це створює додаткові проблеми у співпраці між Україною та Міжнародним валютним фондом. Адже якщо сьогодні для того, щоб стабілізувати систему державних фінансів і уникнути серйозних потрясінь, всім країнам прописується економія в тих чи інших вимірах, то зрозуміло, що така поведінка України, щонайменше, потребує додаткових і дуже непростих пояснень для МВФ', - додав експерт.

Нагадаємо, раніше президент України Віктор Янукович заявив, що Україна не збирається виконувати вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) підняти на 50% ціну на газ для населення.

Аналітичні матеріали по темі