15.03.2012 УКРАЇНСЬКІ НОВИНИ Азаров: ризики значного зростання інфляції від реалізації соціальних ініціатив Януковича мінімальні

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає мінімальними ризики значного росту інфляції від реалізації соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича.

Про це він сказав в ефірі 'Першого національного' телеканалу.

'Ризики, звичайно, є... я їх не можу заперечувати, ризики в будь-якій справі існують. Але ті запобіжні заходи, які ми збираємося прийняти, дозволять нам ці ризики мінімізувати', - сказав Азаров.

Прем'єр підкреслив, що уряд іде на ці соціальні рішення з урахуванням думок і, в тому числі, експертів.

'Я можу навести таку цифру для того, щоб показати, що ті уявлення, про які ви говорили, розкручування інфляції, не ґрунтовні. Скажімо, весь пакет цих соціальних заходів приблизно буде коштувати 25 млрд гривень. Багато це чи мало? Це дуже багато. Це дуже велика сума. Але, якщо її порівняти з розмірами, припустимо, видатків консолідованого бюджету, що перевищує 450 млрд, то це буде близько 5%. Так, скажімо, збільшення видатків на 5% - це багато? Тут ми скажемо, що це мало', - сказав Азаров.

Він додав, що, з одного боку, - сума величезна, і уряду доведеться дуже серйозно напружуватися, а, з іншого боку, з урахуванням всіх видатків консолідованого бюджету, це не така вже й велика сума.

Він зазначив, що при прийнятті рішення про реалізацію соціальних ініціатив влада також спирається на економічний ріст.

'Що означає ріст економіки? Це означає надання все більшого й більшого обсягу товарів та послуг. Тобто та грошова маса, що йде в обіг, покривається ростом вартості товарів і послуг, пропонованих на ринку. Якби цього не було, ми б, звичайно, не пішли на такі рішення... Той 10%-ний ріст економіки, який ми з вами за попередні роки мали, це саме та збільшена пропозиція товарів і послуг, що дозволяє нам піти на такий 5%-ний ріст видатків', - сказав Азаров.

Крім того, прем'єр підкреслив, що соціальні виплати розтягнуті в часі, а не одномоментні.

Як повідомляло агентство, Національний банк розраховує на те, що навіть у випадку реалізації соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича інфляція в 2012 році не перевищить 5%.

Віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко оцінює обсяг необхідних коштів на реалізацію соціальних ініціатив Януковича на суму 16 млрд гривень в 2012 році.

Партія 'Всеукраїнське об'єднання 'Батьківщина' вважає соціальні ініціативи Президента передвиборною акцією.

Аналітичні матеріали по темі