26.03.2012 FINANCE.UA Зарплати українців стали нижчими, ніж у китайців

Рівень оплати праці в Україні відстав вже не тільки від Євросоюзу, а й від Китаю, який традиційно славився дешевою робочою силою.

При рівні безробіття 7,8% (за стандартами Міжнародної організації праці) в Україні за межею бідності (за стандартами ООН) живе 80% населення, повідомляє UABanker.net.

На початку лютого прем'єр Микола Азаров доручив міністерству економічного розвитку і міністерству соціальної політики підготувати і внести пропозиції щодо збільшення частки оплати праці в собівартості готової продукції в Україні.

Проте валовий внутрішній продукт національної економіки покоїться на трьох китах: зарплати, податки, і прибутки корпорацій. І якщо збільшувати частку з/п, то треба пропорційно зменшувати або другу, або третю складову. Інакше все зведеться до додавання нулів на грошових купюрах.

Знайшлися експерти, які запропонували зіставити рівень валової доданої вартості в економіці до рівня зарплат. За їхніми підрахунками виявилося, що насправді ми навіть випереджаємо Євросоюз. Так, в цілому по ЄС співвідношення вийшло 48,4%. В Україні - 49%.

Аналітичні матеріали по темі