06.04.2012 FINANCE.UA Ъ: Весь уряд в трудах

Вчора під час засідання Кабінету міністрів віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко представив законопроект 'Про зайнятість населення', за допомогою якого уряд планує скоротити рівень безробіття в країні. При цьому для реалізації цієї ініціативи додаткових витрат з державного бюджету не потрібно, підкреслив пан Тігіпко.

Відкриту частину вчорашнього засідання уряду прем'єр-міністр Микола Азаров присвятив питанню зайнятості населення. 'В останні роки на реалізацію політики зайнятості держава щорічно витрачає близько 6 млрд грн, і що ми отримуємо за ці гроші? З 20 млн працездатних громадян офіційно працюють лише 13 млн!' - обурився глава уряду.

Вирішити це завдання, на думку віце-прем'єра Сергія Тігіпка, міг би розроблений ним законопроект 'Про зайнятість населення', текст якого був розданий учора членам Кабміну для ознайомлення. Крім них, цей документ отримали представники Федерації профспілок і Федерації роботодавців України (докладніше про цей проект закону див. учорашній 'Ъ').

За словами Миколи Азарова, невтішна ситуація на ринку праці спровокована 'величезним розривом' між системою освіти і потребами економіки - навчальні заклади концентруються на підготовці фахівців, не пов'язаних з затребуваними робочими професіями, а чинне законодавство 'недостатньо стимулює бізнес легально працевлаштовувати людей'. 'Нам необхідна нова системна державна політика в сфері зайнятості населення', - заявив він.

Ще до розгляду урядом законопроекту прем'єр висловив Сергію Тігіпку свої побажання до остаточної редакції документа: він повинен передбачати легалізацію ринку праці, справедливий рівень зарплати, створення нових робочих місць, скорочення безробіття серед молоді та людей старше 50 років, удосконалення системи освіти і підвищення кваліфікації кадрів. 'Завдяки законопроекту на ринку праці повинні зникнути всі антигромадські схеми, що заважають країні розвиватися і порушують права людей праці!' - підсумував пан Азаров.

Після того як глава уряду висловився на тему зайнятості населення, Сергій Тігіпко залишив засідання для того, щоб поділитися своїми напрацюваннями з журналістами. 'За червень ми повинні цей законопроект вже схвалити, і він повинен почати діяти', - повідомив віце-прем'єр.

Як пояснив пан Тігіпко, законопроект передбачає компенсацію єдиного соціального внеску роботодавцям, які нададуть робочі місця молодим людям або безробітним, що досягли 50-річного віку. За створення нових робочих місць із зарплатою не менше трьох мінімальних окладів (зараз близько 3300 грн) роботодавець зможе отримати 50-відсоткову знижку на сплату єдиного соціального внеску за кожного працевлаштованого. 'Ніяких додаткових витрат (для реалізації закону. - 'Ъ') з держбюджету не потрібно', - запевнив Сергій Тігіпко.

Згідно з документом, кадрові агентства не зможуть стягувати з кандидата плату за працевлаштування. В уряді вважають, що оплачувати HR-послуги повинен винятково роботодавець. Крім того, документ спрощує адаптацію тих, хто шукає роботу, до ситуації, що склалася на ринку праці. Так, громадяни, які досягли 45-річного віку і мають стаж роботи більше 15 років, зможуть отримати ваучер, еквівалентний 11,6 тис. грн, і витратити ці кошти виключно на отримання вищої освіти або на підвищення кваліфікації.

Аналітичні матеріали по темі