10.04.2012 rbc.ua Кабмін передбачив 18,2 млрд грн на реалізацію соцініціатив Президента Кабінет міністрів України передбачив 18,2 млрд грн на реалізацію соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 10317 'Про державний бюджет України на 2012 рік' (щодо вирішення соціальних питань).

'Проектом закону України 'Про внесення змін до закону України 'Про державний бюджет України на 2012 рік' для реалізації зазначених ініціатив передбачено 18,2 млрд грн', - йдеться у пояснювальній записці.

Зокрема на:

покращення пенсійного забезпечення - 9,1 млрд грн;

державну іпотеку - 1 млрд грн;

компенсацію вкладів Ощадного банку СРСР - 6,2 млрд грн;

-           5,2 млрд грн - близько 6  млн вкладникам в межах 1 тис. грн;

-           0,55 млрд грн - спадкоємцям померлих вкладників в межах 500 грн.

Обсяг додаткового ресурсу, який враховано у проекті змін для місцевих бюджетів становить 5,2 млрд грн. Крім того, збільшено видатки на 1 млрд грн на здійснення м.Києвом функцій столиці, які планується спрямувати на розвиток об'єктів житлово-комунального господарства, транспортної інфраструктури, соціально-культурної сфери міста.

З метою забезпечення своєчасних розрахунків за спожитий природний газ та електричну енергію передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах у сумі 4,6 млрд грн.

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради (ВР) законопроект про збільшення доходів і видатків держбюджету на 33,3 млрд грн.

Раніше повідомлялось, що Мінфін розробив пакет законопроектів, який повинен дозволити додатково зібрати податків на 7,4 млрд грн на реалізацію соцініціатив Президента Віктора Януковича.

Також повідомлялося що на соцініціатіви Президента від Держмитслужби прогнозують отримати додатково близько 7,5 млрд грн.

Голова парламентської фракції Партії Регіонів Олександр Єфремов заявляв, що вже до кінця року з різних джерел на реалізацію соцініціатів до бюджету має надійти близько 14 млрд грн.

Відзначимо, за словами віце-прем'єр-міністра, міністра соціальної політики України Сергій Тигипко, на виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича необхідно 16 млрд грн.

У тойже час, прем'єр-міністр України Микола Азаров вважав, що на виконання соціальної програми Президента України необхідно близько 25 млрд грн.

В свою чергу, перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова заявляла, що на забезпечення цих ініціатив потрібен додатковий приплив коштів до бюджету в розмірі 8 млрд грн. Вона зазначила, що забезпечити ці виплати можна буде за рахунок економічного зростання, щоб таким чином додатково поповнити держбюджет. Пізніше Ірина Акімова сказала, що рівень інфляційного тиску, пов'язаний з соціальними ініціативами Президента, не перевищить 1,5%.

Нагадаємо, 7 березня Президент України Віктор Янукович запропонував чотири напрямки подальшої реалізації соціальної реформи, які необхідно реалізувати для поліпшення якості життя громадян. Серед цих напрямків - іпотечне кредитування, підвищення зайнятості населення, підвищення соціальної допомоги малозабезпеченим, а також повернення громадянам внесків Ощадбанку СРСР.

Аналітичні матеріали по темі