17.05.2012 FINANCE.UA Нові молодіжні ініціативи Тигіпко - 'за' і 'против'

Соціальні ініціативи влади до виборів продовжують рости, як снігова куля. Найактивніший 'ініціатор' - безумовно Сергій Тігіпко. Нещодавно він уже заявив про те, що планується запропонувати брати молодь на роботу, не виплачуючи їм грошей якийсь час, а роблячи записи про стаж у трудових книжках. Але на цьому його креатив не вичерпався - вчора під час онлайн-конференції на Facebook Тігіпко заявив, що в Україні треба збільшити кількість інтегрованих професій. Тобто, 'людину будуть навчати відразу 2-3 спеціальностям, що робить її більш конкурентоспроможною на ринку праці'.

Ця ініціатива віце-прем'єра викликала надзвичайний резонанс серед читачів Finance.ua - кількість коментарів дуже швидко перевалила за сотню, і продовжує збільшуватися. Пропонуємо вам ознайомитися з самими цікавими з них.

baran - Скоро в психології термін з'явиться - 'Синдром Тігіпка'. А взагалі йому вже пора запатентувати своє прізвище, як одиницю виміру маразму, а то в майбутньому це точно зроблять інші

yanyura - Людина судить по собі, якщо він має багато спеціальностей: інженер-металург - перший секретар обкому ЛКСМУ - банкір - Віце-прем'єр-міністр, чому інші не можуть мати декілька, наприклад: юрист-доглядальниця по догляду за престарілим, економіст-асенізатор, фінансист-двірник. У будь-якому випадку одна з двох спеціальностей буде затребувана.

Dmitry_Ch - Краще було б, якби всі займалися своєю справою: економіст - економікою, юрист - юриспруденцією... А так виходить ідіотська ситуація: економістів за його словами більше ніж треба, і тим не менш туди ще й геологи лізуть, і не просто економістом підприємства - йому економікою держави дай покерувати.

franc - Так студент не знає одну спеціальність, а так буде не знати дві-три. Міняти навчання треба, щоб виходили дійсно фахівці, а не володарі дипломів. Якщо спеціальність не затребувана, введіть на неї тільки платне навчання.

Oleg_Belous - 'Не вистачає кваліфікованих робочих спеціальностей' - люди йдуть працювати не тільки туди, де подобається, а й туди, де більше платять! Якщо робочі професії вже стали такими цінними, пора б і достойно оплачувати їх, а не винаходити велосипед!

maestro71 - якщо студіоз дуб-дубом і навчання йому по фіг взагалі, тому що свої 'корочки' він купує за шматок сала, - то йому хоч 10 спецух навішай - толку буде рівно 'нуль', за винятком витрачених бюджетних коштів (а часто - і коштів з батьківської кишені!) на оплату додаткових годин 'начитки' викладачів (зокрема - двома руками 'за' повинні бути саме преподи! - підвищується саме їх задіяність у процесі! .. звісно - не безкоштовно!! ) … вирішення питання при цьому впирається в кілька проблем проте:

- будь-яка людина при цьому повинна мати самостійний вибір - вчитися 1-2-3 .. і т.д. спеціальностями

- проблема педагогічних кадрів і відпов. якість/рівень освіти - тому що в 80-90% випадків 'професура' свій предмет ніколи на практиці і не 'нюхала' - з студентської лави одразу ж переповзла на кафедру втюхувати той матеріал, в якому нічого 'не рубають' ... звідси і виходить - що студент своїми мізками буде змушений осягати додаткові ази...

- хто зможе гарантувати, що через 2-3 роки навчання за додатковою спеціальністю - вона все також буде затребувана на ринку?! ... ... в загальному - ініціатива НЕпогана .. залишилося механізм доопрацювати і красиво піднести...

odessit2007 - вирішення проблеми нашої системи освіти потрібно починати з простого скорочення вищих навчальних закладів. Ну не треба в Україні 800 вищих навчальних закладів, до речі, більша кількість, ніж у всій цивілізованій Європі. Все здобуття вищої освіти перетворилося на профанацію, я вже не говорю за якість і кількість осіб з 'вищою освітою'. Та й людина з вищою освітою - це вже не привілей заслужений знаннями і стараннями, а необхідність для отримання самої 'звичайної роботи'. Люди з вищою освітою повинні 'відрізнятися' від людей, які не отримали такої... І відрізнятися якісними знаннями, а не дипломом

JRK - Всі ми прекрасно знаємо, що в нашій країні одного диплома для претензій на більш-менш оплачувану роботу недостатньо (можливо, цього вистачить дефіцитним програмістам, не знаю - не в темі, але, підозрюю, що хороша англійська буде реальною підмогою). Те, що другий диплом - необхідність, для мене навіть не питання, все толкові однокурсники мого сина отримали (або ще навчаються) другу освіту - зарплата зростає мін. на 50%. До речі, і робоча професія ще нікому не зашкодила, мені ось несподівано стали в нагоді права водія ЗС, отримані ще в СРСР...

Strateg - Проблема в тому, що система навчання не відповідає мінімальним вимогам до працівників. Народ закінчує ВУЗ, і фактично не може працювати, вузи випускають псевдоспеціалістів! Ви хоча б організуйте адекватну підготовку наявних спеціальностей без суміщення! Тих же фахівців економістів багато, а хороших раз два і все.

gaid_k - Тобто, в медінституті навчатимуть стоматології, гінекології та травматології одночасно... Вони й так нічого не знають після університетів, а тепер ще й три спеціальності одночасно

esaul - На моє бачення, проблема в тому, що наша вища освіта випускає 'фахівців', в повному відриві від нашої економіки і її потреб в робочій силі. Через це 800 ВНЗ, і купа нікому не потрібних фахівців, які нічого толком не вміють. Як це змінити я не знаю, але недолік саме технічних спеціальностей зараз досить сильний. Хоча це особисто моя думка, заснована на пошуках, наприклад, наладчика термопластавтомата або токаря з нормальною кваліфікацією.

baran - Розпався Союз, з'явилося багато фірм, які потребують економістів і юристів. Під ці спеціальності відкривалися приватні вузи. Кількість фахівців на ринку праці відкоректувати, а ось в системі освіти і умах людей пішло за інерцією: залишилося настільки ж модним, наскільки і незатребуваним, бо нові фірми не відкриваються, та й старі тріщать по швах. Кількість непотрібних фахівців з часом буде зменшуватися, втім, як і незатребуваних, для початку, приватних вузів, ринок праці все підкоректує, і тим швидше, чим швидше зміниться ставлення людей до отримання спеціальності, але якість - це вже інша кухня. Якщо коротко я так це розумію. Але якщо бізнес буде і далі загнивати, всі ці проблеми втратять свою актуальність. Головна проблема - робочі місця.

stokoz - занепокоєння не зрозумію... нехай вчаться на кого хочуть. За працевлаштування потім їм проблеми будуть. А розумна людина з бажанням працювати, якби вона була юристом або економістом навіть без досвіду, завжди буде затребувана.

Ось такі от цікаві висновки у наших читачів. Може, вам є що сказати з цього приводу?

Аналітичні матеріали по темі