27.05.2012 rbc.ua Тігіпко: У 2012 р. буде змінене в законодавство для легалізації зарплати До кінця року будуть внесені зміни в законодавство для легалізації зарплати. Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

'До кінця року ми проведемо зміни до законодавства для легалізації робочих місць, легалізації зарплати', - сказав Тігіпко.

Він додав, що затримка реформ в нинішніх умовах неможлива, а пріоритетом його діяльності є соціальні ініціативи Президента Віктора Януковича. Віце-прем'єр зауважив, що для реалізації 10 з 13 з цих ініціатив вже знайдено кошти.

Крім того, він нагадав, що в Україні здійснено перерахування пенсій 13 млн пенсіонерів.

Відзначимо, згідно з даними Державної служби статистики (Держстат), в Україні в І кварталі 2012 р. було прийнято на роботу на 10,3% менше працівників - 631,3 тис. осіб. При цьому вибуло з роботи в даний період 709,9 тис. осіб, що на 0,9% менше відповідного показника минулого року. З причини плинності кадрів вибуло 608,2 тис. осіб, з причини скорочення штатів - 57,8 тис. осіб.

У середньому в Україні штатному працівникові у березні 2012 р. нараховано на 4,4% більше зарплати в порівнянні з лютим 2012 р. - 2 тис. 923 грн. Відзначимо, в порівнянні з березнем 2011 р., середня зарплата збільшилася на 15,5%. Кількість найманих працівників у березні 2012 р. практично не змінилася в порівнянні з лютим 2012 р. (зросла на 0,1%) - до 10 млн 612, 7 тис. осіб.

В той же час, заборгованість по виплаті зарплатні в Україні на 1 травня 2012 р. склала 1 млрд 14 млн 832 тис. грн. Цей показник зменшився на 2,26% по відношенню до показника на 1 квітня 2012.

В Україні з 1 квітня збільшені мінімальна зарплата і розмір пенсійних виплат.

Раніше віце - прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повыдомив, що уряд може переглянути дефіцит Пенсійного фонду в напрямку його збільшення у зв'язку з підвищенням соціальних виплат.

Голова держави 7 березня запропонував чотири напрямки подальшої реалізації соціальної реформи, які необхідно реалізувати для поліпшення якості життя громадян. Серед цих напрямків - іпотечне кредитування, підвищення зайнятості населення, підвищення соціальної допомоги малозабезпеченим, а також повернення громадянам внесків Ощадбанку СРСР.

16 квітня Президент підписав закон 'Про внесення змін у закон України 'Про державний бюджет України на 2012 рік', яким передбачено додаткові видатки загального фонду державного бюджету України (33,3 млрд грн) на реалізацію соціальних ініціатив глави держави.

На початку року Президент Віктор Янукович заявив, що основним фактором стабілізації бюджетуПенсійного фонду і підвищення доходів населення в цілому повинно стати прийняття Верховною Радою закону про легалізацію зайнятості і доходів.

Аналітичні матеріали по темі