27.06.2012 FINANCE.UA Українцям будуть повертати 75% вартості ліків

Українцям будуть повертати 25, 75 або навіть 100% від вартості медичних препаратів, в залежності від того, який саме відсоток визначать у загальнонаціональній програмі. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказала голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, народний депутат Тетяна Бахтєєва.

'Уже багато років в нашій країні існують і діють пільги для ветеранів і учасників Великої Вітчизняної війни. Ці категорії весь час переглядають, когось туди додають і ми говоримо про те, що ці люди отримують безкоштовні виписки препаратів за переліком, який затверджує Міністерство охорони здоров'я. Їм, за будь-яких умов, зобов'язані надавати в лікувальних установах безкоштовне стаціонарне обслуговування, вони мають право в обов'язковому порядку бути оздоровленими в спеціальних установах для ветеранів Великої Вітчизняної війни санаторного типу. Такі є в кожному регіоні і, звичайно такі особи отримують звідти цю державну підтримку, їм видають путівки на лікування, оздоровлення та реабілітацію. Офіційно, санаторно-курортне лікування також їм надається.

Щодо загального списку отримання більш широкого списку медикаментів, в який входить і безкоштовне протезування, в тому числі і зубне, і доступ до більш широкого списку медикаментів, то така програма сьогодні ініційована вже урядом і ми будемо її ухвалювати. Слід розуміти, що такі верстви населення надзвичайно потребують медикаментозного забезпечення, і держава намагається регулювати ці питання. Особливі проблеми виникають з протезуванням, адже є протези вітчизняного виробництва, є американського і вартість їх дуже відрізняється. І такі питання також будуть включені в програму', - сказала Т. Бахтєєва.

Йдеться про загальнонаціональну програму, яка повинна вирішити всі найбільш актуальні проблеми, що виникають в галузі охорони здоров'я. Так, програмою вводяться референтні ціни і процедура реінбурсації, тобто повернення пацієнту певного відсотка від вартості.

'У програму буде включена літня частина населення, тобто малозабезпечені люди, ветерани та інші, які будуть купувати ліки за референтними, тобто чітко встановленими цінами, які будуть затверджуватися на державному рівні. Також в програмі приділяється увага питанням реінбурсації. Вона полягає в тому, що коли хворий купує ліки, йому повертають певний відсоток від суми за препарат. І якщо у нас буде працювати така програма, як у розвинених країнах, то можна очікувати повернення 25, 75 або 100% коштів. Також в програму включені й інші питання, що стосуються реформування охорони здоров'я, які не були схвалені протягом усіх 20 років незалежності', - зазначила Т. Бахтєєва.

Нагадаємо, отримати знижку на ліки за допомогою 'Картки киянина' можна в будь-якій з комунальних аптек міста - облаштування терміналів в мережі аптек 'Фармація' завершено, і вони вже успішно працюють.

'В аптеці клієнт повинен ввести свій пін-код, а продавець на екрані монітора побачить фотографію клієнта і його знижку. Власник картки оплачує вартість ліків, а інформація про купівлю направляється у відповідне підприємство для звітності', - сказав заступник голови Київської міської державної адміністрації Руслан Крамаренко.

Аналітичні матеріали по темі