29.06.2012 FINANCE.UA Військовослужбовцям можуть підняти пенсії на 35%

Українським військовим, які вийшли на пенсію до 1 липня 2012 р., цього року планують підвищити розмір виплат.

Для цього минулого тижня Кабінет Міністрів затвердив проект ЗУ 'Про внесення змін до ст. 63 ЗУ 'Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб'.

Нагадаємо, за законом, до якого вносяться зміни, перерахунок раніше призначених пенсій відбувається тільки у разі зміни розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення (тобто окладу) для військовослужбовців або у зв'язку з введенням нових щомісячних додаткових видів такого забезпечення.

Разом з тим з 2008 р. грошове забезпечення не збільшується. Тому пенсії колишнім військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу тимчасово не перераховуються. При цьому витрати на грошове забезпечення в держбюджеті зростають постійно. Це відбувається через те, що керівникам силових структур підвищують премії, доплати і надбавки. А це, в свою чергу, викликає великий розрив між розміром пенсій, призначених раніше, і тими, які були призначені після 2008-го.

За даними Мінсоцполітики, ця різниця зараз становить до 50%. Тому в Кабміні планують поетапне підвищення основного розміру пенсій для зазначеної категорії осіб з 1 липня 2012 року - на 11%, з 1 вересня 2012 року - до 23% і з 1 січня 2013 року - до 35%. Для цього з держбюджету цього року додатково виділять 1,2 млрд грн. Зверніть увагу, що при цьому сам розмір грошового забезпечення збільшений не був.

Крім того, 20 червня Кабмін вніс зміни до п. 9 своєї постанови № 393 щодо військових, які служили у високогірних місцевостях. Нагадаємо, що військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які отримували перед звільненням зі служби підвищені посадові оклади за службу у високогірних місцевостях (більше 1200 м над рівнем моря) пенсії нараховувалися зі звичайних, а не підвищених окладів. А особам, які служили на висоті від 400 до 1200 м, тобто в менш важких умовах, пенсії призначалися з урахуванням підвищених посадових окладів.

Але тепер схваленою постановою ці категорії військовослужбовців зрівняли в правах при визначенні розміру грошового забезпечення для розрахунку військових пенсій.

Аналітичні матеріали по темі