14.07.2012 FINANCE.UA Єдиний пенсійний простір СНД: Росія шукає способи посилити свій вплив

Нове управління адміністрації президента Росії, що відповідає за співпрацю з країнами СНД, Абхазією і Південною Осетією, виступило з ініціативою створити єдиний пенсійний простір Співдружності Незалежних Держав. Як заявив голова управління Юрій Воронін, даний проект має допомогти людям реалізувати свої пенсійні права на рівних умовах в будь-якій з держав співдружності.

Тим часом експерти називають цю ініціативу популістською спробою Кремля, який, на їхню думку, хоче домогтися політичного лідерства на пострадянському просторі за допомогою пенсіонерів.

Міна для російського бюджету

Ідея створення єдиного пенсійного простору СНД не обіцяє нічого доброго ні економіці Росії, ні розвитку інтеграційних процесів, вважає завідувач кафедрою прикладної політології Фінансового університету при уряді Росії Костянтин Симонов. 'Це небезпечний проект, і неясно, які вигоди від нього отримає Москва', - заявив DW російський політолог.

Росія в останні роки серйозно перейнялася падінням свого впливу на пострадянському просторі, і автори ідеї про рівні права пенсіонерів, ймовірно, вважають, що вона може стати непоганим інструментом посилення такого впливу, зауважує Симонов. Але, за його висловом, за рахунок вичавлювання сльози у пенсіонерів інтеграцію в СНД не просунеш.

Російська пенсійна система з її дефіцитом Пенсійного фонду сама по собі є економічною міною для бюджету і потребує реформ, вказує Костянтин Симонов.

'Навіщо Москві брати зобов'язання щодо виплат пенсіонерам з інших країн?' - задається питанням політолог. Схоже, що Росія знову повертається до сумнівної практики початку 90-х - оплати за політичне домінування, робить висновок Симонов.

Примарна надія для України

Українські незалежні експерти вбачають в ініціативі Москви більше політики, ніж турботи про соціальний захист громадян похилого віку. Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран в інтерв'ю DW охарактеризував ідею кремлівської адміністрації як 'чистий популізм', нагадавши, що економічні моделі та пенсійні системи в СНД абсолютно різні.

Тому, впевнений експерт, заява про єдиний пенсійний простір - лише 'артилерійська підтримка політичних кроків, які готує Володимир Путін на пострадянській території'.

Політичний аналітик київського Інституту євроатлантичного співробітництва Вадим Горбач назвав примарними надії на те, що допомога українським пенсіонерам колись надійде з російського бюджету. 'На тлі глобальної економічної кризи і падіння світових цін на нафту і газ Москва не може собі дозволити фінансування подібних проектів', - переконаний Горбач.

За даними Пенсійного фонду України, в українських пенсіонерів і так немає проблем з отриманням пенсій за кордоном. Тільки в січні-березні 2012 року українцям, що живуть в 18 країнах світу, були виплачені пенсії на загальну суму 234 тисячі доларів США і 340 тисяч євро. За цей же період часу пенсійний фонд Росії направив 15,5 мільйона рублів українцям, які працювали раніше в районах Крайньої Півночі і прирівняних до них регіонах.

Пенсії казахів не страхують від бідності

Казахстанський економічний оглядач Тулеген Аскаров в свою чергу підкреслює, що єдиний пенсійний простір в СНД по суті вже існує. Так, пенсіонери, які переїхали з Казахстану в Росію, отримують пенсію на новому місці проживання, говорить експерт.

Але, на думку Аскарова, російські політики добре розуміють значущість в даному випадку громадської думки, пропонуючи об'єднати пенсійні системи країн СНД. Заява Москви про майбутній єдиний порядок виплати пенсій у співдружності, вказує Тулеген Аскаров, повинна свідчити про те, що влада Росії більш послідовна в питаннях інтеграції, ніж, наприклад, керівництво Казахстану або Білорусі.

На думку Аскарова, Росія і своїх власних пенсіонерів насилу утримує. 'При цьому російські пенсії вищі, отримують їх раніше, а казахські пенсії, незважаючи на введення накопичувальної системи, не страхують від бідності', - визнає експерт. Торкаючись злободенної проблеми громадян СНД, Москва намагається отримати важіль впливу на політику суміжних країн, резюмує Тулеген Аскаров.

Білоруси в російську щедрість не вірять

Ініціатива зі створення єдиної пенсійної системи СНД - не більше ніж піар-хід Кремля з метою отримання політичних дивідендів, вважає директор мінського Центру європейської трансформації Андрій Єгоров. Він пов'язує пропозицію Москви з її геополітичними претензіями на пострадянському просторі. 'У СНД різна демографічна ситуація - в центральноазіатських країнах велика кількість молоді, в державах європейського регіону населення старіє, - продовжує аналітик. - Тому розмови про те, що Росія почне субсидувати пенсії в СНД за єдиним зразком, нереалістичні'.

На думку Єгорова, популістські ходи російської влади повинні справити ефект на населення країн-сусідів. Подібного роду вигода від переходу під російську юрисдикцію вже була продемонстрована білорусам, нагадав експерт. Після продажу Росії підприємства 'Белтрансгаз' його співробітникам були різко збільшені зарплати, а тепер, констатує Андрій Єгоров, Москва створює враження, що російська держава дбає про пенсіонерів.

Але швидше за все, прогнозує експерт, все зведеться до пропозиції Росії іншим державам СНД утримувати за їх власний рахунок пенсіонерів на 'середньоросійському рівні'. У той же час, за словами Єгорова, Кремль своїм проектом створення в СНД єдиної пенсійної системи маскує власні проблеми - мовляв, дивіться, як скрізь усе погано, а у нас добре.

Аналітичні матеріали по темі