19.08.2012 kmu.gov.ua Схвалено Стратегію реформування системи соціальних послуг

Схвалено Стратегію реформування системи надання соціальних послуг, реалізація якої має значно посилити захист найбільш уразливих категорій громадян. Відповідне розпорядження №556-р ухвалено Кабінетом Міністрів 8 серпня 2012 року.

В Україні за участю держави, місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування створено мережу більше 3 тис. соціальних закладів та установ, які обслуговують понад 3 млн. громадян, що перебувають у складних життєвих обставинах. Водночас, за попередніми даними, понад 1 млн. осіб. залишаються  не охопленими такими послугами.

Забезпечення доступності громадян до соціальних послуг, підвищення якості та ефективності їх надання є основною метою ухваленого документа.

Стратегія визначає цілі та пріоритетні напрями проведення реформи у цій сфері, передбачає заходи щодо розширення доступу до соціальних послуг осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Буде розширено і сам перелік таких послуг, що надаються за місцем проживання громадян, також запровадиться їх стандартизація. Зокрема, передбачено розробити і запровадити методику проведення оцінки потреб дитини та її сім’ї як обов’язкову умову для планування та надання соцпослуг. Особлива увага приділятиметься підвищенню здатності батьків забезпечувати розвиток та виховання дитини.

Будуть створені реєстри надавачів та отримувачів соціальних послуг. А для комплексного вирішення проблемної ситуації громадянина допомога передбачена за принципом «єдиного вікна».

Вся така робота перебуватиме під суворим контролем як відповідних органів влади, так і громадськості. До планування та надання соцпослуг, проведення моніторингу їх якості будуть залучати, зокрема і громадські, благодійні та релігійні організації.

 

Аналітичні матеріали по темі