31.08.2012 FINANCE.UA В Україні нелегально працюють не менше 200 тис. іноземців

У неформальному секторі економіки України зайнято як мінімум 200 тис. іноземців. Про це заявила аналітик ринку праці, екс-голова департаменту зайнятості населення та трудової міграції Мінсоцполітики Тетяна Петрова.

'За даними різних експертів, на території України перебувають як мінімум 200 тис. іноземців з неврегульованою зайнятістю. Їх перебування тісно пов'язане з функціонуванням тіньового сегмента економіки, який, за свідченням фахівців Світового банку, досягає 50 відсотків. Зазвичай нелегальні іммігранти є учасниками або ж організаторами тіньового ринку праці. І працюють вони без оформлення трудових відносин у сфері торгівлі на продуктових чи промислових ринках, у кіосках', - сказала Т.Петрова.

Вона також підкреслила, що неформальна зайнятість таких мігрантів не створює напруженості на офіційному ринку праці України: 'Іноземці не збільшують напруженість на вільні робочі місця, оскільки зайняті здебільшого в закритому сімейному бізнесі. Крім того, пропонована українськими роботодавцями заробітна плата не є привабливою для іноземців, оскільки мінімальна зарплата в Україні сягає 140 доларів, а середня - до 400 доларів'.

При цьому експерт висловила впевненість, що і легальна, і нелегальна міграція, інвестуючи у власний бізнес, стимулює розвиток українського ринку праці, створює робочі місця для найменш захищених українських громадян.

У той же час, за словами Петрової, офіційні дані про кількість іноземних мігрантів є різними. 'За даними Державної прикордонної служби України, в 2010 році в Україну в'їхали з метою працевлаштування 14,8 тис. осіб, тим часом, за даними МВС, дозволи для застосування робочої сили отримали 5,2 тис. українських роботодавців. А Державна служба зайнятості задекларувала, що для працевлаштування іноземних працівників роботодавцям були видані 6,3 тис. дозволів'.

Аналізуючи структуру легальної зайнятості іноземців в Україні, Петрова зазначила, що третина працівників є вихідцями з країн СНД, половина з них - громадяни Росії. Нині намітилася стійка тенденція до збільшення громадян з Білорусі та Узбекистану. 'Крім того, активними учасниками ринку праці в Україні є турки, поляки, китайці, німці, румуни, в'єтнамці. Половина з мігрантів працюють в Україні до одного року, а кожен третій - більше трьох років. Переважна більшість з них - чоловіки у віці до 40 років. Більше 90% іноземців працюють на приватних підприємствах у сфері торгівлі, нерухомості, будівництва та у переробній промисловості, а більше 70% іноземних працівників обіймають посади керівників та спеціалістів', - резюмувала експерт.

Аналітичні матеріали по темі