31.08.2012 УКРАЇНСЬКІ НОВИНИ Янукович пропонує підвищити ставку пенсійного збору при купівлі дорогих автомобілів

Президент Віктор Янукович пропонує Верховній Раді підвищити ставку збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при купівлі дорогих автомобілів і скасувати її при перереєстрації автомобілів.

Про це йдться в законопроекті №11122 'Про внесення змін у Податковий кодекс України щодо вдосконалювання оподатковування при відчуженні транспортних засобів', зареєстрованому в парламенті 30 серпня.

Зокрема, пропонується диференціювати ставку пенсійного збору залежно від вартості об'єкта купівлі-продажу: 3% - якщо об'єкт оподатковування не перевищує 165 прожиткових мінімумів працездатних громадян, 4% - якщо вартість об'єкта від 165 до 290 таких мінімумів і 5% - якщо об'єкт перевищує 290 прожиткових мінімумів.

На сьогодні ставка пенсійного збору при купівлі й при перереєстрації автомобіля становить 3%.

Водночас Президент пропонує скасувати пенсійний збір при другій і наступній реєстраціях автомобілів, а також знизити ставку державного мита за посвідчення договорів відчуження транспортних засобів.

Зокрема, при відчуженні автомобіля дітям, одному з подружжя або батькам пропонується встановити ставку на рівні одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, замість чинного на сьогодні 1% суми договору, а при відчуженні транспортного засобу іншим громадянам - на рівні 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян замість 5% суми договору.

Янукович також пропонує визначати розмір доходу від продажу легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда з огляду на ціну, зазначену в договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості транспортного засобу або не нижче його оцінної вартості.

Середньоринкову вартість буде визначати Міністерство економічного розвитку й торгівлі в порядку, установленому урядом, і оприлюднити її в режимі вільного доступу на офіційному сайті в 10-тих числах місяця, що слідує за звітним кварталом.

Відповідно до пояснювальної записки до документа, передбачені в законопроекті кроки здешевлять і спростять процедуру відчуження й реєстрації транспортних засобів і сприятимуть розвитку організованого ринку вторинних продажів автомобілів, зокрема, оформленню продажів шляхом держреєстрації, а не видачі генерального доручення або передачі техпаспорта на автомобіль новому власникові.

Як повідомляло агентство, у березні Віктор Янукович доручив Кабміну розробити законопроект про скасування пенсійного збору при купівлі автомобіля й про впровадження компенсаційного механізму наповнення Пенсійного фонду.

Аналітичні матеріали по темі