20.09.2012 FINANCE.UA Експерт: нормальна співпраця з МВФ - це необхідна умова для нормального відновлення України

Україні потрібна повноцінна співпраця із Міжнародним валютним фондом, оскільки це сприятиме швидшому економічному розвитку країни. Про це заявив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

'Україні дуже потрібна плідна і повноцінна співпраця з МВФ. Плідна і повноцінна, маю на увазі, як виконання зобов’язань, які закладені у меморандумі, так і отримання фінансових ресурсів', - заявив експерт.

Юрчишин пояснює, що 'ресурси МВФ є чи не найдешевші взагалі з можливих, до яких Україна може залучитися на зовнішніх ринках'.

Крім того, зазначає експерт, 'безпосередньо від позиції МВФ залежить позиція і інших міжнародних фінансових інститутів, зокрема, Світового банку'. 'Світовий банк зазвичай не фінансує програми, якщо країна не має нормальної співпраці з МВФ', - додав він.

Юрчишин також відзначив, що 'рівень співпраці, в тому числі у фінансовій сфері, країни з МВФ у багатьох аспектах визначає настрій приватних інвесторів, які так чи інакше входять чи можуть потенційно увійти в країну'.

'Тому тут є прямий безпосередній інтерес отримувати ресурси від МВФ як для економічної підтримки нинішнього економічного стану, так і з точки зору формування іміджу ділового партнера, залучення інвестора і таке інше. Тобто, з моєї точки зору, на сьогодні це має розглядатися як необхідна умова для державного управління', - заявив Юрчишин.

За словами економіста, без кредиту Україна розвиватиметься 'набагато повільніше і менш змістовно'. 'Тому що кредит видається у відповідності до меморандуму, де записані зобов’язання країни, ті реформування, які країна має зробити для свого розвитку. Тоді є певним чином зовнішній контроль. А якщо відсутній такий зовнішній контроль, то реформи в переважній більшості країн відбуваються набагато повільніше', - пояснює він.

'З моєї точки зору, нормальна співпраця з МВФ, в тому числі отримання фінансування від МВФ, це є необхідна умова для того, щоб Україна почала нормально відновлюватися', - наголосив Юрчишин.

Нагадаємо, активізувати співробітництво з Міжнародним валютним фондом у рамках програми stand by Кабміну рекомендує Рада Національного банку.

У листопаді 2011 року місія МВФ, що працювала в Україні з 25 жовтня до 3 листопада, вирішила зробити перерву в переговорах з українською владою.

Після того місія МВФ відвідувала Україну у травні та наприкінці серпня - на початку вересня.

МВФ наполягає на підвищенні Україною тарифів на газ для населення, вважаючи це однією із ключових умов продовження співробітництва. Однак українська влада відкидає підвищення цін на газ для населення для отримання кредиту МВФ.

Як заявив нещодавно прем’єр Микола Азаров, Україна виконує усі свої зобов'язання в рамках програми співпраці з МВФ.

Аналітичні матеріали по темі