22.09.2012 FINANCE.UA В Україні не існує охорони здоров'я: на її фінансування держава дає тільки 3,5% від ВВП

Понад 50% українців не можуть назвати себе здоровими. Лікарі стверджують, що головна причина нездужань українського суспільства - хронічна депресія.

Такі дані опитування цього року Київського міжнародного інституту соціології.

Головним чином люди хворіють через апатію до власного здоров'я. Однак, за словами експертів, поки здоров'я громадян не є пріоритетом для влади, до тих пір чисельність хворих не зменшиться.

Заслужений лікар України, професор Ольга Богомолець відзначає, що щорічно здоров'я українців погіршується через погану екологію, високий рівень алкоголізму серед населення, і як наслідок - розвиток епідемій різного характеру. Але 90% хвороб українського суспільства викликано власним небажанням людей бачити себе здоровими.

За словами О.Богомолець, 'відсутня не просто культура здоров'я, щоб люди дбали про себе, а відсутнє і бачення людьми можливостей майбутнього свого життя в Україні. Внаслідок цього, особливо серед чоловіків, дуже високий рівень і алкоголізму, і тютюнопаління. Все це пов'язано з хронічною депресією населення України'.

За даними американського інформаційного агентства 'Bloomberg', в рейтингу країн світу за станом здоров'я громадян Україна посідає 99-е місце. За словами голови Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я Олега Мусія, така позиція України у світі є цілком обґрунтованою.

Українці не отримують необхідну медичну допомогу через відсутність належного фінансування медицини, зауважив О.Мусій. При цьому він підкреслив, що 'на охорону здоров'я держава дає тільки 3,5% від ВВП.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, якщо фінансування менше 6%, то охорона здоров'я взагалі існувати не може. І треба розуміти, що людям доводиться платити зі своєї кишені. Насправді, для держави не є пріоритетом здоров'я власних громадян'.

За прогнозами, які оприлюднила голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я, член фракції Партії регіонів Тетяна Бахтєєва, через 10 років в Україні чисельність населення становитиме близько 38 мільйонів людей. Якщо такі тенденції будуть зберігатися, то через 50 років українців залишиться не більше 12 мільйонів.

Аналітичні матеріали по темі