22.09.2012 rbc.ua Україна веде активний діалог з МВФ щодо програми stand-by, - глава Нацбанку Україна веде 'досить активний' діалог з Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою кредитування stand-by. Про це в інтерв'ю виданню 'Дзеркало тижня. Україна' повідомив глава НБУ Сергій Арбузов.

'Співпраця з МВФ не зупинялося. Ми перебуваємо в постійному контакті з фондом, проводимо регулярні переговори як з керівництвом, так і на експертному рівні. Що ж стосується проблемних питань у відносинах між фондом і Національним банком, то я б їх назвав, скоріше, дискусійними ', - зазначив Арбузов.

Читайте також: Україна має відновити співпрацю з МВФ за програмою кредитування

Він підкреслив, що головне дискусійне питання - це реалізація програми stand-by. 'Незважаючи на певні затримки в завершенні другого перегляду умов програми, діалог досить активний, а МВФ неодноразово на всіх рівнях підкреслював досягнутий Україною прогрес на шляху реалізації відповідних зобов'язань', - повідомив Арбузов.

За його словами, серед інших активно обговорюваних питань - необхідність подальшого просування в лібералізації валютного ринку, а також продовження удосконалення регулювання банківського сектору і вирішення питання діяльності окремих банків. 'Ми вже отримали достатньо чіткі сигнали з Вашингтона з приводу подальшого формату взаємин', - додав Арбузов.

Кілька днів тому прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна виконує всі свої зобов'язання в рамках програми співпраці з МВФ.

Читайте також: Азаров заявляє, що Україна виконує всі свої зобов'язання перед МВФ

Востаннє місія МВФ відвідувала Київ 21-28 травня ц.р. Тоді глава місії Кріс Джарвіс рекомендував уряду України підвищити тарифи на опалення і газ для населення. Він нагадав, що це є одним з основних перешкод до отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ. Крім того, за його словами, Україні необхідне істотне зовнішнє фінансування.

Зазначимо, автори чергової доповіді МВФ закликали Україну підвищити споживчі ціни на газ. Як зазначають у своїй доповіді експерти міжнародної організації, подібний крок відкриє Києву можливість відновити переговори про отримання кредитної допомоги.

Перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський раніше заявив, що програма співпраці України з МВФ буде продовжена в 2013 р. У той же час міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявив, що в Україні не підвищуватимуть тарифи на опалення для населення в поточному році.

Читайте також: Доступ підприємств до кредитів ускладнений через замороження співпраці з МВФ

У свою чергу Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна в 2013 р. сподівається отримати новий пакет допомоги від МВФ в рамках програми stand by загальним обсягом 15,5 млрд дол Також Президент заявляв, що Україні дуже потрібні кредити від МВФ. В той же час вищі державні чиновники, зокрема прем'єр Микола Азаров і віце-прем'єр Сергій Тігіпко, неодноразово заявляли, що навіть якщо Україні не вдасться домовитися з МВФ про відновлення співпраці, країна в 2012 р. впорається і без кредиту МВФ.

На думку віце-президента Світового банку Філіпа Ле Уеру, Україна не так гостро потребує грошей МВФ, тому неотримання нового траншу не критичне.

Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол під ставку 3,5% річних. Термін дії програми кредитування становить 2,5 року. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого (і останнього) траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 р.

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

У 2011 р. транші МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальних кредиту в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (вступила в силу з 1 жовтня) і підвищення тарифів на газ.

2 березня повідомлялося, що Україна виплатила МВФ 575 млн дол обслуговування за першим траншем stand-by. Обсяг виплат Україною МВФ на 2012 р. складає 3,72 млрд дол За словами Азарова, 1 млрд дол Україна має намір виплатити МВФ у вересні.

Аналітичні матеріали по темі