27.09.2012 FINANCE.UA Заради митних пільг український бізнес розкриє інформацію про себе - експерти

Сумлінні платники податків - суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності - будуть готові розкривати Держмитслужбі додаткову інформацію про свою діяльність заради отримання статусу уповноважених економічних операторів і, відповідно, можливості розмитнювати свої товари за спрощеною процедурою.

Таку думку висловили представники провідних бізнес-об'єднань та аудиторських компаній України.

'В принципі будь-яке підприємство для держорганів перебуває як на долоні, адже всю інформацію можна знайти в податковій, фінансовій, статистичній звітності та інших джерелах інформації', - зазначає, зокрема, співголова комітету з питань митної політики Американської торговельної палати в Україні Ігор Даньков.

У той же час керівник групи митних процедур та міжнародної торгівлі KPMG в Україні Віталій Науменко звертає увагу, що через можливі високі вимоги не всі компанії зможуть отримати статус уповноважених економічних операторів. Зокрема, уточнює провідний експерт податково-юридичної практики 'Ернст енд Янг' в Україні Едуард Злиденний, складності можуть виникнути в підприємств, що використовують у своїй діяльності давальницькі операції (компанії легкої промисловості, суднобудівні заводи та ін.)

'Не готовими працювати відкрито, звичайно, будуть і підприємства, які сьогодні працюють нелегально', - доповнює перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров.

За словами ж менеджера з митних питань відділу податкових та юридичних послуг PwC Україна Роберта Зелді, відповідні преференції, наприклад, малому і середньому бізнесу зовсім не знадобляться. Інтерес до них виявляють, насамперед, великі транснаціональні корпорації, а також великі виробники продукції, імпортери та експортери.

Нагадаємо, що в новому Митному кодексі передбачено створення інституту уповноважених економічних операторів - суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, які зможуть претендувати на преференції при митному оформленні товарів. Серед таких послаблень передбачено в т.ч. зменшення обсягу відомостей, які необхідно надавати митниці до прибуття на митну територію України (вибуття за межі України) товарів, транспортних засобів комерційного призначення; здійснення митного контролю в першочерговому порядку; звільнення від надання гарантії при здійсненні внутрішнього митного транзиту товарів (крім підакцизних) тощо.

Аналітичні матеріали по темі