08.10.2012 kmu.gov.ua Мінсоцполітики: Найкращий соціальний захист населення - наявність роботи і гідної зарплати

Найкращий соціальний захист працездатного населення – це наявність роботи і гідної заробітної плати. Тому підвищення рівня зайнятості населення та розвиток ринку праці визначено одним з основних стратегічних напрямів вирішення проблеми бідності в Україні. На цьому наголосив заступник Міністра соціальної політики України В’ячеслав Коломієць на Національній тристоронній конференції з нагоди Дня гідної праці.

Від імені Мінсоцполітики урядовець привітав учасників і гостей заходу та подякував його організаторам – Міжнародній організації праці та Регіональному представництву Фонду ім. Фрідріха Берта в Україні й Білорусі – за можливість обмінятися позитивним досвідом і обговорити проблемні питання забезпечення гідної праці.

«Метою соціальної політики в Україні є послідовне підвищення рівня та якості життя населення, зниження соціальної нерівності, забезпечення соціальних прав громадян та зменшення кількості бідного населення. І особливе значення в її реалізації належить саме забезпеченню гідного рівня оплати праці», - сказав В’ячеслав Коломієць.

За його словами, в Україні щороку підвищується державна гарантія оплати праці – мінімальна заробітна плата. З листопада 2009 року вона встановлюється на рівні прожиткового мінімуму. Зростання розміру середньомісячної мінімальної заробітної плати у 2012 році проти 2009-го становитиме понад 70%. А на 2013 рік передбачається забезпечити зростання мінімальної заробітної плати темпами, що перевищують прогнозований рівень інфляції.

Урядовець також зазначив, що, приєднавшись до Конвенції №144 «Про тристоронні консультації», Україна підтвердила: через соціальний діалог вона прагне забезпечити стабільну економіку і досягти соціальної злагоди. І підтвердженням цьому є підписання 1 червня 2012 року Національної тристоронньої угоди про зайнятість населення та робочі місця між всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців, професійних спілок, профоб’єднань та Урядом України. Зокрема, згідно з цим документом, сторони взяли зобов’язання підвищувати рівень зайнятості до 2017 року. Це сприятиме стимулюванню зростання національної економіки, розширенню сфери застосування праці, підвищенню рівня зайнятості та реалізації права громадян на гідну працю, збереженню та розвитку трудового потенціалу України.

Як відомо, з 1 січня 2013 року набирає чинності Закон України «Про зайнятість населення», ініційований Кабінетом Міністрів і прийнятий Верховною Радою 5 липня 2012 року. В’ячеслав Коломієць підкреслив: його положення спрямовані на комплексне вирішення питань зайнятості, легалізації трудових відносин, підвищення рівня конкурентоспроможності робочої сили на ринку праці, стимулювання заінтересованості роботодавців створювати нові робочі місця, розвивати підприємницьку ініціативу, тощо. Водночас у Мінсоцполітики переконані у доцільності проведення комплексного аналізу ситуації щодо зайнятості населення, рівня доходів та соціального захисту працюючого населення.

В’ячеслав Коломієць зазначив, що питання гідної праці – це комплексне питання, яке включає в себе значну кількість показників, і висловив упевненість, що спільними зусиллями Уряду, профспілок і роботодавців вдасться досягти умов гідної праці на кожному робочому місці.

 

 

Аналітичні матеріали по темі