21.10.2012 FINANCE.UA 55% українців матеріально віддячують лікаря в держполіклініках, а медстраховку купують роботодавці

У більшості українців немає медичної страховки, вони користуються послугами державних поліклінік, а послугами приватних фахівців користуються для лікування зубів і діагностики. Такі дані були отримані під час дослідження HeadHunter.

Тільки третина респондентів користуються приватними медстраховками, причому найчастіше (30%) – виключно тому, що страховку безкоштовно або зі знижкою забезпечила компанія-роботодавець.

Втім, більшість людей, які володіють страховим полісом, вважають його корисним придбанням, користуються страховими послугами регулярно (44%) або просто раді, що є страховка на випадок крайньої необхідності (33%). П’ята частина респондентів при спробі скористатися страховою медициною отримує відмову, аргументовану посиланням на те, що «це не страховий випадок».

Найпопулярніший варіант медстраховки в українських офісах – медстраховка з повним пакетом послуг (57%). На послуги дуже дорогих клінік найчастіше є франшиза, а на стоматологічні послуги – страховий ліміт. Для чверті застрахованих обслуговування доступне в недорогих приватних клініках або страхових державних, ще 12% можуть користуватися тільки самим мінімальним пакетом послуг.

Незважаючи на велику кількість приватних клінік і лабораторій, найпопулярнішими для респондентів залишаються державні медустанови. Половина опитаних найчастіше вибирає саме такий варіант медобслуговування, ще чверть домовляється з лікарями з державних клінік в приватному порядку.

Користуючись послугами державних клінік, більшість пацієнтів (55%) матеріально дякує лікаря, причому 2% платить, тільки якщо обслуговування фахівця сподобалося. Третина пацієнтів (34%) не вважає за необхідне доплачувати за те, що повинно бути безкоштовним.

Одним з факторів популярності державних клінік є те, що в більшості випадків співробітникам українських офісів потрібен лікарняний лист за кожен день хвороби (53%), а п’ята частина респондентів повинні представити цей документ у разі довгої і серйозної хвороби. У таких випадках без допомоги держклінік обійтися практично неможливо. Тільки чверть опитаних може дозволити собі хворіти без офіційного лікарняного листа.

Лояльність роботодавців проявляється в тому, що у більшості респондентів є можливість ходити до лікаря в робочий час (50%), третина працюючих встигає відвідати потрібного фахівця в неробочий час, а от 7% для того щоб відвідати доктора, потрібно взяти відпустку на день візиту. У зв’язку з такими суворими правилами роботодавців 10% працюючих вважають за краще взагалі не ходити до лікарів.

Приватна медицина сьогодні надає досить великий спектр послуг. Найпопулярнішими серед респондентів є приватні стоматологічні клініки, діагностичні процедури та консультації окремих фахівців.

Незважаючи на доступність приватних клінік і готовність роботодавців відпускати співробітників до лікаря, йти до лікарів респонденти не поспішають. Звертаються до лікаря завжди, коли захворіли, тільки чверть респондентів. При цьому 16% з них – виключно тому, що їм потрібен лікарняний лист. Більшість же опитаних покличуть лікаря, тільки якщо всерйоз і надовго захворіють (40%) або невідкладну меддопомогу в критичних випадках (19%). Без дуже гострої і крайньої потреби лікарів намагаються не турбувати 12% опитаних, а 5% просто ніколи не хворіють.

Відповідно і ліки українці купують собі за самопризначенням: так робить 76% респондентів, якщо хвороба їм знайома (грип, застуда, хронічні захворювання), ще 15% лікуються самі майже завжди, і тільки 7% опитаних вважають, що дізнатися думку лікаря ніколи не буде зайвим.

Однак, незважаючи на схильність до самолікування, більшість респондентів найчастіше вибирає традиційні методи і ліки (82%), третина опитаних іноді доповнює алопатію народними засобами, а чверть респондентів віддає перевагу гомеопатії і нетрадиційній медицині.

На думку більшості офісних працівників, їхні роботодавці ніяк не піклуються про здоров’я своїх співробітників. Серед заходів з охорони здоров’я працюючих найпопулярніші такі: можливість нормально лікуватися вдома, купівля корпоративної медстраховки і хороша офісні аптечка.

З іншого боку, роботодавці також не поспішають висувати вимоги до здоров’я співробітників, вважаючи останнє особистою справою кожного (55%). П’ята частина офісних співробітників говорить про те, що хоч особливих вимог і немає, але культивується здоровий спосіб життя. 15% працюючих регулярно проходять медогляд, у них є санітарні книжки. А ось у майже в 10% випадків у роботодавців є серйозні обмеження по здоров’ю і співробітників, які часто хворіють, згодом найчастіше просять піти.

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua. В опитуванні взяли участь 2345 респондентів з різних регіонів України.

Аналітичні матеріали по темі