24.10.2012 FINANCE.UA Хорошковський: Україна готова на все заради кредиту МВФ

Україна підтримує будь-які можливості відновлення взаємодії з Міжнародним валютним фондом, заявив перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський. Відтак уряд все ж переглядатиме тарифи на комунальні послуги для населення, роблять висновок експерти. Крім того, вони зауважують, що перспективи розблокування цього кредитного ресурсу залежатимуть і від того на скільки демократичними будуть парламентські вибори.

Україна готова на все заради відновлення можливості отримання кредиту від Міжнародного валютного фонду. Про це Валерій Хорошковський говорив у інтерв’ю міжнародній інформаційній агенції Bloomberg.

За словами віце-прем’єра, уряд має домовитися про продовження існуючої програми на 2013 рік, тому що це впливає на інвестиційний клімат в країні.

Головна вимога МВФ залишилася незмінною – Ґазізуллін

Якщо уряд хоче розблокувати цей кредитний ресурс, йому не вдасться обійти питання підвищення тарифів на комунальні послуги, зауважив у коментарі для Радіо Свобода аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізуллін.

«Мета МВФ – стабілізація державних фінансів. В Україні, як ми знаємо, субсидії для «Нафтогазу» з держбюджету – це одна з головних причин розбалансування державного бюджету. Тому головна вимога МВФ залишилася незмінною – це підвищення тарифів на газ та інші комунальні послуги для населення. МВФ каже, що без виконання цієї вимоги не буде продовження співпраці. Можна говорити про відсоток підвищення тарифів, чи ще буде 20 відсотків, чи 40, чи 50 відсотків. Можна також говорити про терміни переходу на більш високі ціни», – зазначив Газізулін.

Утім, Прем’єр-міністр Микола Азаров неодноразово запевняв, що комунальні тарифи не підвищуватимуть ні до, ні після виборів до Верховної Ради.

Тут дуже важливі прозорі вибори – Юрчишин

Для того, що переконати МВФ продовжити співпрацю з Україною, буде замало знайти рішення щодо тарифів, вважає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. Попри аполітичність Міжнародного валютного фонду, перспективи співпраці з ним залежатимуть і від того, якими будуть парламентські вибори, наголосив експерт.

«Тут дуже важливі прозорі вибори, які будуть визнані міжнародною спільнотою. МВФ, звичайно, ніколи не висловлює свій погляд на політичні події, але, звісно, не може залишити поза увагою позицію своїх головних акціонерів, якими є провідні європейські країни, США, Канада. Тому, якщо вдасться владі забезпечити такі вибори, то знайти згоду щодо економічних питань буде набагато легше», – сказав Юрчишин.

У 2010 році МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на понад 15 мільярдів доларів. За даними Нацбанку, держава змогла отримати два транші на загальну суму 3,4 мільярда доларів.

З весни 2011 року нова програма була заморожена на етапі другого перегляду: Україна вже більше року намагається переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення газових переговорів з Росією. Чинна програма stand-by завершується в кінці 2012 року.

Дмитро Баркар

Аналітичні матеріали по темі