25.10.2012 FINANCE.UA Концентрація малого бізнесу в Києві в 8 разів більша, ніж в середньому по Україні

Концентрація малих підприємств у столиці в 8 разів вища, ніж в середньому по Україні. Про це сказав заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.

Р.Крамаренко висловив думку щодо того, чому Україна піднялася у світовому рейтингу з поліпшення умов ведення малого та середнього бізнесу.

“По-перше, зміни до Бюджетного і Податкового кодексів мали істотний вплив на цей показник. Крім того, дуже багато осіб перейшли на спрощену схему оподаткування і стали зареєстрованими в малому бізнесі. Є фіксовані ставки, і виходячи з них, обсяг дрібних підприємців та малих підприємств збільшився, вони стали працювати прозоро, їм стало простіше. Тож зрозуміло, що і кількість їх збільшилася, що й посприяло збільшенню такого показника”, – сказав Р.Крамаренко.

Спрощення роботи та податкові пільги стали основними чинниками зростання українського малого бізнесу, основна частина якого концентрується саме в столиці.

“У Києві налічується в 8 разів більше малих підприємств, ніж в середньому по Україні. У нас на 10 тисяч населення припадає 256 підприємств, а по Україні такий середній показник становить 60 або 70”, – зазначив Р.Крамаренко.

Нагадаємо, позиції України в рейтингу Світового Банку Doing Business Report-2013 покращилися на 15 пунктів у порівнянні з минулим роком (з 152 місця до 137). Найбільші досягнення України були відзначені експертами саме в сфері оподаткування. Так, у рейтингу податкових систем Paying Taxes, який є складовою Doing Business Report, прогрес склав 18 пунктів: з 181-ї сходинки наша держава піднялася на 165-у (з урахуванням того, що торішнє 181-е місце було замінене на 183-є через дві країни, що приєдналися до рейтингу).

Як повідомляв УНН, за словами Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, безпрецедентний підйом України в рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації Doing Business-2013 з поліпшення умов ведення малого та середнього бізнесу – це результат реформ, які проведені і проводяться в Україні останнім часом.

“Найважливіше, наприклад, створення підприємств, ми піднялися відразу на 66 позицій, з 116-ї до 50-ї, – наголосив Микола Азаров. – Ось результат реформ. Причому ці оцінки зроблені не нами”.

Микола Азаров заявив, що “таке визнання світових експертів є найкращим свідченням правильного напряму діяльності нинішнього уряду, проведених ним реформ. А ще – найкращою відповіддю критикам-опонентам, які свого часу нічого не робили. Україна була в хвості цього списку, а зараз ми почали підніматися”.

“Ми доб’ємося того, що ми намітили зробити Україну інвестиційно привабливою і зробити умови для ведення бізнесу одними з найкращих у світі, – заявив Микола Азаров. – І дерегуляція, яку ми проводимо, зниження адміністративного тиску, фіскального навантаження вже відбиваються в оцінці незалежних експертів, а головне, в показниках соціально-економічного розвитку”.

Аналітичні матеріали по темі