26.10.2012 FINANCE.UA Зростання ВВП в 2012 році знизиться до 1,7% під тиском зовнішніх чинників і зниження рівня споживання

“Українське кредитно-рейтингове агентство” переглянуло прогноз зростання реального ВВП у 2012 році до 1,7% (раніше 2,9%). Прогноз інфляції, що базується на сценарії помірної девальвації національної валюти до кінця року, знижений до 5,2%.

У поточному році на економіку країни істотний вплив чинили чемпіонат Європи з футболу і підготовка до парламентських виборів. У той час як основний обсяг інфраструктурних інвестицій в об’єкти Євро вже здійснений, а їх вплив на економічне зростання виявився нижчим від очікуваного, політична невизначеність чинить тиск на споживання і приватні інвестиції.

На думку “Українського кредитно-рейтингового агентства”, застосування заходів стимулювання економічного зростання надасть обмежений вплив в умовах погіршення попиту на продукцію вітчизняних компаній, девальваційних очікувань та низької ділової активності на ринку.

Агентство зазначає, що, незважаючи на початок реалізації державою програм підтримки окремих галузей (АПК, житлове будівництво) і міцні позиції окремих компаній металургії та АПК, можливе погіршення ділової активності на тлі протекціоністських заходів іноземних держав незворотно призведе до зміни конфігурації попиту на продукцію вітчизняного експорту. Внутрішнє споживання в країні й інвестиційна складова залишаються досить нестійкими, що, на думку агентства, призведе до подальшого зниження темпів економічного розвитку навіть при активній реалізації фіскальних і монетарних стимулюючих заходів. При цьому споживча інфляція в країні залишається контрольованою.

Аналітичні матеріали по темі