07.11.2012 kmu.gov.ua Микола Азаров разом із провідними економістами обговорить нову стратегію економічного розвитку

Сьогодні Прем’єр-міністр України Микола Азаров проведе зустріч з провідними вченими-економістами, під час якої будуть окреслені основні напрямки роботи для забезпечення стабільного економічного росту України. Про це Микола Азаров повідомив під час засідання Уряду.

За його словами, така зустріч дозволить обмінятися думками та окреслити так званий план дій на майбутнє.

«Хочу проконсультуватися, співставити практику і висновки вчених, щоб визначити основні напрямки концентрації наших обмежених, поки що, ресурсів для економічного росту», - заявив Микола Азаров.

Якщо в соціальній сфері, підкреслив Прем’єр-міністр, держава всіма способами допомагає слабким, незахищеним, то в економіці вона має допомагати тільки сильним та успішним. «Їх треба об’єктивно визначити. Водночас треба дати максимальну свободу дій всім, хто здатен самостійно, ініціативно розвивати бізнес, створювати робочі місця, запроваджувати передові технології», - наголосив Микола Азаров.

Він підкреслив, що Україна має унікальні наукові досягнення, високотехнологічне виробництво, кваліфіковану робочу силу, і такий козир треба використовувати і розвивати. Але головне – зуміти сконцентрувати свої зусилля, а не розпилювати їх.

Микола Азаров переконаний, нова стратегія економічного розвитку має ґрунтуватися на таких принципах:

-  держава всі сили зосереджує на 3-5 напрямках найефективнішого економічного зростання;

-  стратегія планується поетапно, п’ятирічними періодами, що означає затвердження п’ятирічних бюджетів розвитку визначених, конкретних напрямів;

-  держава стимулює максимальну заміну імпорту власними товарами і стимулює власний експорт.

«Наприклад: п’ятилітня програма розвитку електрометалургії, авіаційного парку власного виробництва, забезпечення власними зернозбиральними комбайнами та тракторами. Або програма на 5-7 років з будівництва власного морського і річкового флоту. Це ж може стосуватися й енергетичної модернізації житлового господарства, й адаптації транспортної інфраструктури до європейських стандартів, чи, наприклад, розвитку інформаційно-комунікаційних технологій», - заявив Глава Уряду.

 

 

Аналітичні матеріали по темі