09.11.2012 FINANCE.UA Безробіття в Україні зростати не буде - експерти

Кілька тижнів тому в ЗМІ з’явились прогнози експертів щодо того, що в Україні роботу втратить кожен десятий. На це вказує і динаміка рівня промвиробництва, і статистичні дані Державної служби зайнятості. Але далеко не всі експерти говорять про погіршення ситуації на ринку праці – дехто заявляє, що безробіття у 2013 році зростати не буде.

Економічна сторона безробіття

Провідний експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій зазначає кілька суттєвих моментів, які впливають на рівень безробіття в Україні і дають можливість зараз стверджувати, що безробіття наступного року зростати не буде.

“Кілька днів тому Азаров визнав, що ситуація в Україні не є такою позитивною, як говорилось до цього. В принципі, це було відомо ще починаючи з серпня, тому що тоді вперше промислове виробництво показало падіння. За вересень падіння поглибилося і склало вже 7%. В першу чергу постраждали саме експортоорієнтовані галузі, тому що попит на українські товари за кордоном знизився. Оскільки нашим виробникам, особливо металургії і машинобудуванню, немає куди продавати, оскільки немає попиту, виробництво скоротилося. Але у вересні до цієї динаміки додалась ще хімічна промисловість, яка зростала в середньому на 10% протягом 8 місяців”, – зазначає вона.

За словами Бетлій, сьогодні визначальними є зовнішні фактори, тобто ситуація в Європейському союзі. Якщо подивитися на попередні дані Держкомстату про зростання ВВП за 3-ій квартал, видно, що зростання не було, реальний ВВП скоротився на 1,3%. І за 4-ий квартал, швидше за все, теж буде мінус. В середньому ВВП може і зрости, але не більше ніж на 1%.

“Поки що світовий консенсус говорить про те, що в середньому економіки ЄС зростатимуть. Це означає, що дещо відновиться попит на українські товари. Тому очікувати, що наша промисловість буде надалі падати за базовим сценарієм, не варто. Зрозуміло, що є досить суттєві ризики, поєднані з кризою в ЄС. Якщо не буде подолано боргової проблеми в Греції, Іспанії, Італії, то зрозуміло, що Україна стикнеться з проблемами, враховуючи певні фактори. Перше – це низький попит на наші товари, друге – фінансування”, – наголошує вона.

Поточна ситуація з рівнем безробіття

За словами Бетлій, в Україні існує два офіційні показники безробіття. Перший – показник, який рахується за методологією Міжнародної організації праці, і він отримується Держстатом на основі опитувань. Другий офіційний показник – рівень зареєстрованого безробіття, про який звітує Державна служба зайнятості.

Якщо говорити про зареєстроване безробіття, то сьогодні воно перебуває на вдвічі меншому рівні, ніж у кризовий період 2009 року – 416 тис. зареєстрованих осіб (1,5% від працездатного населення країни). Якщо ж йдеться про безробіття за методологією організації праці, рівень безробіття складає близько 7,5%. Це два різні показники, адже зареєстроване безробіття – це ті, які звернулися по допомогу до служби зайнятості, яким надаються послуги.

“Тому я не думаю, що безробіття значно зросте наступного року, особливо зважаючи на те, що в Україні, як показала криза 2009 року, існують запобіжні механізми роботодавця, коли працівників переводять на неповний робочий день тощо. Я не можу сказати, що це дуже позитивна практика, але це роботодавця рятує від того, що він втратить кваліфіковану робочу силу, а працівника рятує від того, що він вийшов на ринок праці, не має роботи і не зможе нікуди влаштуватись, навіть коли відновиться ситуація”, – зазначає вона.

Погоджується з такою думкою і директор Київського обласного центру зайнятості Василь Якобинчук, наводячи за приклад тенденції на ринку праці в Київській області.

Так, починаючи з 2010 року йде тенденція до зменшення рівня безробіття і збільшення рівня зайнятості. Пік безробіття був у 2009 році, коли його рівень досягав 9%. Сьогодні ж рівень безробіття в Київській області за розрахунками методології Міжнародної організації праці становить 6,9%. Тих же осіб, які звернулися до місцевих центрів зайнятості в Київській області – 2,2%.

Також останні два роки відбувається зростання кількості робочих місць і зменшення кількості ліквідованих в Київській області. За 9 місяців цього року в області створено 30 тисяч робочих місць, минулого року було створено 24 тисячі, тоді коли в 2009 році їх було лише 12 тисяч. Також є тенденція до зменшення кількості вивільнених працівників – тих, які звільняються у зв’язку з реорганізацією, ліквідацією підприємств. Якщо порівнювати з минулим роком, то цього року на 9% кількість таких працівників зменшилась.

“Звичайно, що ми не бачимо загрозливої ситуації щодо збільшення рівня безробіття. Навпаки, ми бачимо тенденцію до зменшення. А в подальшому ми побачимо. Все залежить від економіки, адже ринок праці більш інертний – як буде працювати економіка, якщо, наприклад, не буде ринків збуту? Тоді і люди будуть звільнятись, буде повторюватись ситуація 2008-2009 років. Але сьогодні такої ситуації ми не спостерігаємо”, – зазначає Якобинчук.

Що стосується рівня заробітних плат по області, Якобинчук зазначає, що більшість працедавців встановлюють зарплати на мінімальному рівні, тоді коли середня по області складає 3100 грн.

Бетлій запропонувала дещо відійти від обласних масштабів і розглянути, наприклад, ситуацію у фінансовому секторі. Так, у 2009 році було скорочено багато людей у цьому секторі, адже брали тих, які були не дуже потрібні. Наразі продуктивність праці у цьому секторі значно зросла. Останнім часом була тенденція до збільшення зайнятості у цьому секторі, але вона не була дуже суттєвою. Тим не менше, такої кількості звільнень, яка була у 2009 році, в цьому секторі не буде.

“Наші банки обрали вичікувальну позицію, коли вони не кредитують економіку. Протягом 2010 року кредитування було досить мізерне, і протягом цього року теж, адже це досить ризиковано. З іншого боку, якщо вони не будуть каналом грошей, економіка і надалі не буде зростати. Тобто, я дуже сподіваюсь, що зараз не буде відбуватись того, що було в 2009 році, коли позвільняли саме кредитні департаменти, або ті, які оцінюють ризики, оскільки не було кого кредитувати. Кредитувати треба, щоб стимулювати зростання”, – наголошує вона.

Якщо ж говорити про реальний сектор, роботодавці зараз не поспішають звільняти кваліфіковану робочу силу. На підприємствах металургійної промисловості, машинобудування, хімічної промисловості велика частка працівників – кваліфікована робоча сила, ті працівники, які працюють на сучасних верстатах. Тому, звільнивши цю людину, коли відновиться попит, знайти відповідного працівника буде дуже важко. Зараз можливе повторення сценаріїв 2009 року, коли в силу погіршення ситуації на ринку, людей відправляли у вимушені неоплачувані відпустки, або затримували зарплату, але таким чином хоча б якось боролися з тим, щоб не звільняти працівників.

Олексевич Марія

Аналітичні матеріали по темі